Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke råd til dagsentertilbud

Artikkelen er over 10 år gammel

Brukerne av Psykiatrisk dagsenter i Røyken fikk presentert en julegave de helst ikke vil ha fra politikerne i Røyken. Fra 1. februar må de betale en egenandel for dagtilbudet de bruker.

Brukerne fikk uten forvarsle beskjed om at fra februar vil det koste 50 kroner per dag å bruke tilbudet ved Psykiatrisk dagsenter i Slemmestad. Unntaket er de som tjener mindre enn 2G.

- Vi betaler allerede for mat og aktiviteter for totalt 600 kroner i måneden. I tillegg må vi nå betale for å delta på et tilbud vi har et vedtak om å få. Da blir månedsprisen 1000 kroner, sier Hoa Nerland.

Hun er en av nærmere 30 brukere av dagsenteret.

Tillitsvalg og medlem i dagsenterets Brukerråd er like overrasket som hun over egenandelen som kon dumpende ned i postkassa lille julaften.

- Vi har ikke hørt noe om egenbetaling før, og vi ble ikke tatt med på råd i forkant. Brukerrådet har sitt første møte i dag. I brevet har vi fått frist til 7. januar med å uttale oss til endringen. Den fristen har vi fått forlenget, men klage på vedtaket kan vi ikke etter det Trine Stein i bestillerenheten sier, sier tillitsvalgt Tor-Erik Pettersen.

Liten betalingsevne

Kennet Steen, Nerland og Pettersen frykter alle at mange vil si fra seg tilbudet som følge av innføring av egenandel.

- Jeg vet rett og slett ikke om jeg har råd til å fortsette her, men uten dagsentertilbudet frykter jeg at jeg ender på sykehuset igjen. Jeg tror ikke politikerne forstår hva de har vedtatt, og hva det betyr for hver enkelt av oss, sier Nerland.

Hun tror ikke det står på vilje til å betale for tilbudet, men at mange har for liten betalingsevne.

- Det er ikke friske folk i arbeid som bruker Psykiatrisk dagsenter. Mange av oss har utgifter beregnet etter fast jobb og en vanlig lønn vi ikke lenger har, sier Nerland.

Pettersen er heller ikke sikker på om han har råd til å fortsette på dagsenteret.

- Jeg tror innføring av egenandel ødelegger mer for oss, enn det gir i gevinst til kommunen. Egenandel går ut over de svake, og det kan få store konsekvenser på det personlige planet for mange. Mange har allerede knepet inn på utgiftene som mye det går, og det er ikke mulig å knipe mer inn. Da må vi velge bort noe, sier han.

Prinsipp

Nerland mener det til slutt og sist blir en prinsippsak.

- Dagsenteret er et «helsetilbud» og skal være et lavterskeltilbud. Med egenbetaling stiger terskelen, sier hun.

Hun mener tilbudet ikke var gratis i utgangspunktet. Brukerne betaler for mat, aktiviteter og skaffer til veie materiell til egen produksjon.

- Vi står på som best vi kan for å skaffe gratis materialer til gjenbruk. Vi dekker faktisk det meste av kostnadene selv. Her har folk sittet på sin høye hest og ser ikke konsekvensene av hva de bestemmer. Hvert år legges det til noe nytt som koster penger, sier hun.

Daglig leder Kirsti Dahl ved Psykiatrisk Dagsenter bekrefter at mange av brukerne har ytret bekymring for om de har råd til å bruke dagsenteret med innføring av egenbetaling.

- Vi har fått klare signaler fra noen av brukerne om at de vil slutte å bruke tilbudet når de må betale for aktivitetstilbudet, sier hun.

Kommentarer til denne saken