Første kvinnelige ordførerveksling i Hurum

Høyres Monica Vee Bratlie (t.v.) er den tredje i rekken av kvinnelige ordførere i Hurum. Avtroppende ordfører, Anne-Hilde Rese (Ap), takket tirsdag for seg ved å overrekke ordførerkjedet.

Høyres Monica Vee Bratlie (t.v.) er den tredje i rekken av kvinnelige ordførere i Hurum. Avtroppende ordfører, Anne-Hilde Rese (Ap), takket tirsdag for seg ved å overrekke ordførerkjedet.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Det ble ingen overraskelser da Monica Vee Bratlie (H) og Gunn-Torill Homme Mathisen (V) ble innsatt som henholdsvis ordfører og varaordfører på tirsdag. For andre gang i historien sitter det nå to kvinner på topp i Hurum. Og for første gang overtar en kvinne etter en kvinne.

DEL

Valget av Hurums nye ordfører var enstemmig, noe som kan skyldes Høyres brakvalg lokalt. Derimot var det forsøk på å gjøre endringer på varaordføreren fra både Frp og Ap.

- Vi mener Høyre har gjort et så godt valg, og vil at dere også skal ha varaordføreren. Jeg foreslår derfor Bjørn Tore Hansen får denne plassen, sier Trond Røed (Frp) fra talerstolen.
Ap oppnådde 30 prosent av stemmene under høstens kommunevalg, og mente derfor at det burde holde for å få tak i varaordføreren.

- Vi er det nest største partiet og foreslår derfor at plassen går til Kent Lippert Olsen, foreslår Elin Volden Drijfhout (Ap).

Men samarbeidspartiene H, V, KrF og Sp har til sammen 19 av de 29 stemmene i kommunestyret, så Gunn-Torill Homme Mathisen ble valgt med et klart flertall.

Del på Facebook

Avtroppende

For avtroppende ordfører Anne-Hilde Rese (Ap), var det en følelsesmessig ettermiddag. Med fire år bak seg, er hun spesielt glad for at ordførerkjedet blir overtatt av en kvinne.

- Det er all grunn til å gratulere deg. Du har gjort et tydelig kommunevalg og skal styre kommunen de neste fire årene. Det er en spennende jobb du går inn i, og trøst deg med at jobben går seg til på veien. For min del har jeg hver dag arbeidet for å styrke og gjøre kommunen bedre. Det har vært utfordrende dager, men framfor alt har jobben gitt meg mye hygge. Jeg er oppriktig stolt som kvinnepolitiker at jeg gir ordførerkjedet videre til en kvinne, sier Rese.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Mange nye

Bratlie er den tredje kvinnen i Hurums historie, og hun var tydelig både stolt og spent på hva som venter henne de neste årene.

- Vi har høye forventninger som skal innfris. Vi har valgt å inngå et samarbeid med V, KrF og Sp, men håper også på et konstruktivt samarbeid med de andre partiene. Jeg har stor tro på at vi skal få til mye de neste årene, selv med krevende kommuneøkonomi. Vi skal gjøre det attraktivt å investere i kommunen vår, men også få folk til å ville flytte hit. Jeg vil takke Rese for den jobben hun har gjort som ordfører. Du har vist at du har stor kunnskap, og jeg har ofte vært imponert over håndteringen din av vanskelige og tunge saker, uttalte Bratlie.

Tirsdagens kommunestyre var også fylt av mange nye ansikter. Av 29 plasser det bare 10 som fortsetter fra forrige kommunestyreperiode. Flere av de Rha har snakket med tror dette kan være positivt for å få til den utviklingen de fire samarbeidspartiene legger opp til.

Kuppforsøk

I det siste kommunestyret ble det også valg representanter til de ulike utvalgene. Driftsutvalget har nå byttet navn til tjenesteutvalget, og her er det Hege Eriksen Godheim (H) som blir sittende som leder mens Øystein Eriksen (KrF) ble valgt til nestleder. Plan- og utviklingsutvalget har også fått nytt navn, og heter nå planutvalget. Terje Kjos (H) og Ingrid Anne Marhaug (H) ble valgt inn som henholdsvis leder og nestleder.

Størst dramatikk ble det da kalkulatoren sviktet da man skulle velge leder for klagenemnda. Ved første opptelling kom man til at Flertallspartiene fikk fire medlemmer og Ap og SV fikk en. Resultatet fikk Ap til bare å gå for nestlederen. Men etter en fintelling av både Trond Røed (Frp) og Geir Stave (V), ble fordelingen 3 mot 2 medlemmer.

- Etter å ha oppklart det kuppforsøket så vil vi trekke forslaget, og heller foreslå Alf Litangen som leder for gruppen, sa Kent Lippert Olsen (Ap).

Som et kompromiss fikk Høyre lederen og Ap nestlederen i nemnda.

Del på Facebook

Artikkeltags