Besteforeldre vil at vi skal la olja ligge

Besteforeldrenes klimaaksjon aksjonerer hver måned foran Stortinget.

Besteforeldrenes klimaaksjon aksjonerer hver måned foran Stortinget. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bestefedrene Guttorm Grundt og Christian Holst fra Røyken vil ha klima med i valgkampen. Derfor aksjonerer de med Besteforeldrenes klimaaksjon.

DEL

Besteforeldrene aksjonerer hver måned foran Stortinget.

– Det er veldig all right. Vi møter mye positiv respons. Mange stopper og snakker med oss, forteller Båtstø-bestefar Christian Holst.

Sammen med Guttorm Grundt fra Hyggen utgjør han Røykens bidrag til Besteforeldrenes klimaaksjon. Grundt er også med i styringsgruppa for aksjonen.

– Vi er med fordi vi føler et veldig ansvar for den oppvoksende slekts miljø. Vi er nødt til å forsøke å få klima inn i årets valgkamp, sier Holst som oppfordrer flere besteforeldre fra Røyken og Hurum til å gjøre en innsats gjennom Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Kampanjen Klimavalg

Det var Besteforeldrenes Klimaaksjon som opprinnelig tok initiativet til kampanjen Klimavalg 2013. I dag støtter 60 ulike organisasjoner opp om denne kampanjen, som dreier seg om å få klimasaken høyt opp på dagsorden ved stortingsvalget til høsten.

Blant organisasjonene som er med på kampanjen er foruten besteforeldrene Miljøagentene, Kirkens Bymisjon og Sofiestiftelsen.

Klimavalg 2013 baserer seg på rapportene til FNs klimapanel, som forventer at den globale oppvarmingen i dette århundre vil bli mellom to og seks °C, avhengig av klimapolitikken, leser vi på Besteforeldreaksjonens hjemmesider.
«Enhver har Ret til et Milieu som sikrer Sundhed og til en Natur hvis Produktionsævne og Mangfold bevares.

Naturens Ressourcer skulle disponeres ud fra en langsigtig og allsidig Betragtning, der ivaretager denne Ret ogsaa for Efterslægten.»

Det står det i Grunnlovens karagraf 110b, og det er blant annet dette besteforeldrene ønsker at politikerne skal leve opp til.

Besteforeldrene vil nemlig gjøre en innsats for sine barnebarn ved å gjøre en innsats for klimaet.

Brev til folkevalgte

11. mars skrev besteforeldrene, sammen med Miljøagentene, et brev til norske partiledere, statsråder og stortingsrepresentanter. I brevet skriver de at «Verdens barn trenger modige og verdiorienterte politikere som med besluttsomhet tar ledelse i klimakampen – om nødvendig med virkemidler som kan oppfattes som upopulære.»
Besteforeldrene oppfordrer på den måten politikerne til å ta klimaendringene mer på alvor og bidra til en bærekraftig framtid for generasjonene som kommer – både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Artikkeltags