Gå til sidens hovedinnhold

Ap raser i Hurum

Artikkelen er over 10 år gammel

Høyre går kraftig fram, mens Arbeiderpartiet går sterkt tilbake. Sammen har Høyre og Fremskrittspartiet flertall i Hurum. Det viser en politisk meningsmåling som er utført av Norfakta for Røyken og Hurums Avis.

Tre måneder før valget ser det ut til å bli store endringer i det lokale politiske landskapet. I løpet av de siste dagene er 500 mennesker i Hurum blitt spurt om hvilket parti de ville ha stemt på om det var kommunevalg i dag.

Del på Facebook

I tallene som framkommer er Høyre den store vinneren. Partiet fikk en oppslutning på 23,7 prosent ved kommunevalgte for fire år siden. Ved dagens måling går partiet fram med hele 12,6 prosentpoeng til 36,3 prosent.

- Wow, det var utrolig bra og svært gode nyheter for oss. Det er definitivt bedre enn hva vi kunne drømme om, og veldig greit å ha med seg inn i valgkampen, sier Hurum Høyres ordførerkandidat Monica Vee Bratlie.

Hun er raskt ute med å kreditere mye av framgangen med jobben som er gjort sentralt i Høyre.

- Vi må nok takke Erna Solberg og de andre sentralt for den flotte innsatsen de har lagt ned. Men samtidig tror jeg folk i Hurum har lyst på en ny politisk kurs, for det har vært veldig lite utvikling med Ap og Frp de siste åtte årene, forteller Bratlie som videre forteller at partiet arbeider med å legge siste finpuss på høstens valgkampprogram.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Går tilbake

Den sterke utviklingen for Hurum Høyre går ut over Arbeiderpartiet som oppnådde 35 prosent av stemmene ved valgte i 2007. Ved RHAs meningsmåling nå i juni, går partiet tilbake med 7,2 prosentpoeng til en oppslutning på 27,8 prosent.

- Det betyr bare at vi har utfordringer i valgkampen. Tilsvarende måling ved forrige måling lå vi også lavere, så det betyr bare at vi må synliggjøre det vi har gjort og det vi ønsker videre. Valgkampen har ikke kommet i gang ennå, men mye vil nok endre seg når partiprogrammene er ferdige, sier Rese.

Venstre i Hurum går også litt tilbake. Oppslutningen går fra 9,6 prosent ved valget til 6,6 prosent ved RHA-målingen.

- Dette er ikke dramatisk. Det var nok enkeltsaker sist gang som engasjerte både oss og innbyggerne, og at vi kanskje overpresterte i 2007 med tanke på resultatet. Men vi skal fortsette å arbeide hardt for de sakene som skiller vårt parti fra resten, sier leder Gunn-Torill Homme Mathisen (V) som har tro på at partiet skal klare å hente seg inn i valgkampen.

I de andre partiene viser meningsmålingen at det er mindre endringer i oppslutningen.

Del på Facebook

Flertall alene

I dagens situasjon er det Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre som styrer Hurum, selv om de tre partiene ikke alltid går i spann. Ser vi på mandatfordelingen, så sitter disse tre partiene med 18 representanter i kommunestyret i dag. Hvis meningsmålingen i dag blir valgresultatet, får de tre partiene kun 15 representanter. Det betyr imidlertid at de fremdeles ville kunne oppnå et flertall og dermed fortsatt sørge for at Hurum får en ordfører fra Arbeiderpartiet og en varaordfører fra Fremskrittspartiet.

For fire år siden var Høyre og Fremskrittspartiet avhengig av støtte fra Venstre for å etablere et borgerlig styre i kommunen. Det fikk de ikke. Ifølge dagens måling har imidlertid Høyre og Frp flertall alene. Høyre vil få inn 10 representanter, mens Frp vil få fem seter i kommunestyret. Det er 29 seter til fordeling i Hurum kommunestyre.

Feilmarginer

Et rent rød/grønt samarbeid mellom Ap, SV og Senterpartiet ville ikke få mer enn 11 seter, og hvis de fikk støtte av Venstre, ville de heller ikke kunne sikre seg flertallet i kommunen.

Uansett er det et klart borgerlig flertall i dagens måling fra Hurum. 55 prosent av dem som er spurt sier de vil stemme enten Høyre, Frp eller KrF. Tar vi med Venstre som et borgerlig parti, blir oppslutningen på over 62 prosent.

Det er selvfølgelig feilmarginer i en slik måling. Feilmarginene for utvalget som helhet kan være opptil 4,1 prosent. Av de 500 som ble spurt, var det 29 prosent som svarte «vet ikke», og 11 prosent svarte at de ikke ville stemme.

Les mer i dagens utgave av Røyken og Hurums Avis.

Kommentarer til denne saken