Gå til sidens hovedinnhold

Når en ansatt blir syk - hva da?

Artikkelen er over 4 år gammel

Det stilles store krav til både sykemeldte og arbeidsgiver fra Nav. I et frokostseminar 6. mars kan du som næringsdrivende både få tips, og vite mer om hva du som arbeidsgiver kan og må gjøre.

– Vi inviterer næringslivet til frokostmøte om sykemelding, rettigheter og plikter, sier fungerende NAV-leder Kathrine Klemetsdal i Nav Røyken, og minner om påmeldingsfrist 1. mars.

God oppfølging av sykemeldte kan være nøkkelen til et redusert sykefravær.

– På møtet får deltakerne innføring i konkrete verktøy og informasjon som kan hjelpe arbeidsgiveren i oppfølging av isne medarbeidere, sier Klemetsdal.

På badet

Nav og Næringsrådet står sammen bak frokostmøte på Røykenbadet 6. mars.

– Det blir både konkret og nyttig informasjon om sykefraværsoppfølging, sier Klemetsdal.

I fjor ble Nav Buskerud med som pilotfylke med tanke på tettere oppfølging av krav til aktivitet overfor den sykemeldte og arbeidsgivers plikt til å legge til rette for den ansatte som er sykemeldt.

– Det er viktig å se på hva den sykemeldte kan gjøre til tross for sin sykdom. Se muligheter, ikke begrensningene. Det gjelder begge parter, sier NAV-lederen.

I aktivitet

Hun viser til at sykefraværet i Buskerud er sunket med 6 prosent som følge av blant annet aktivitetskravet.

– NHO har gjort en beregning som viser at hver sykmeldingsdag koster arbeidsgiver rundt 3000 kroner per dag i arbeidsgiverperioden. Det er mange plikter og rettigheter som må opprettholdes til tross for at den ansatte ikke er på jobb. Da er det viktig å ha fokus på arbeidsmiljø, trivsel og ha et system som kan hjelpe begge parter, sier næringsrådsleder Hilde Thorud i Røyken.

Råd og tips

– På frokostmøte vil vi gi gode råd om hvordan følge opp den sykemeldte, og informere om de ordninger som finnes gjennom Nav. Det finnes gode verktøy for bedriftene, sier Klemetsdal.

På dagsorden står, funksjonsvurdering og oppfølgingsplaner, digitale sykmeldinger, aktivitetskrav, gradert sykemelding, tilrettelegging- og medvirkningsplikt.

– Statistikken viser at en stor prosentandel av dem som er borte fra jobb i over 12 uker ikke kommer tilbake i jobb igjen, sier Klemetsdal.

– Dette er et nyttig møte for oss, sier næringsrådslederen.

Les også:

Kommentarer til denne saken