– Vi vil gjerne bidra i lokalmiljøet

KONGELIG BESØK: Vijay Kumar Sangar er sekretær i Sanatan Mandir Sabha-templet tilhørende det hinduistiske trossamfunnet. Tirsdag var han på besøk hos kongen i regi av sitt verv i Samarbeidsrådet for tro og livssyn. I kveld inviterer han alle til åpen dag i templet i Slemmestad.

KONGELIG BESØK: Vijay Kumar Sangar er sekretær i Sanatan Mandir Sabha-templet tilhørende det hinduistiske trossamfunnet. Tirsdag var han på besøk hos kongen i regi av sitt verv i Samarbeidsrådet for tro og livssyn. I kveld inviterer han alle til åpen dag i templet i Slemmestad.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Torsdag er det åpen dag i templet i Slemmestad som huser det hinduistiske trossamfunnet Sanatan Mandir Sabha. – Vi håper at lokalbefolkningen vil komme på besøk. Vi ønsker å være en mer aktiv del i lokalsamfunnet, sier Vijay Kumar Sangar.

DEL

I 1997 ble det hinduiske templet i Slemmestad innviet.

– Mange er nok nysgjerrige på hva som gjemmer seg innenfor veggene her. Derfor inviterer vi til en åpen dag hvor alle som vil kan komme å bli kjent med oss. Vi ønsker å spille en mer aktiv rolle i lokalmiljøet og særlig rundt samfunnsspørsmål angående integrering og håndtering av radikalisme, sier Sangar.

Han er sekretær for styret i templet som helt og holdent drives på dugnad av medlemmene.

– Vi ønsker at folk skal bli bedre kjent med hva vi står for. Hinduismen er en åpen religion, og vårt viktigste motto er toleranse og fred. I vår religion er kunnskap det viktigste våpenet for å oppnå fred. Vi kritiserer ingen, sier han, og håper folk vil komme innenfor.

Noe ekstra

Templet er uansett åpent hver dag, men i dag torsdag er det litt ekstra å få med seg mellom klokka 16 og 20.

– Når vi feirer våre ulike festivaler er det alltid musikk, dans og mat. Det blir det i dag også, sier han.

I tillegg til omvisning, dans og bevertning blir det foredrag med C.M. Bhandari, som tidligere har vært ambassadør for India i flere land.

Han skal snakke om fredelig sameksistens gjennom vedisk filosofi i flerkulturelle samfunn.

En ansatt

Hindu-templet i Slemmestad drives i sin helhet av medlemmene og statlig støtte.

– Vi har om lag 1800 medlemmer fra hele østlandsområdet. Gaver og bidrag fra medlemmer og andre er med på å holde driften i gang. Templet vårt er også det eneste med fast ansatt prest i mil omkrets. Derfor må han ofte reise både til Sverige og Danmark på ulike oppdrag, sier Sangar.

Det er seremoni i templet en gang per måned.

– De fleste av oss som hører til her er ikke spesielt religiøse. Så fort jeg er utenfor er jeg en helt vanlig nordmann, sier Sangar med et smil.

Han har bodd i Norge i mer enn 45 år, og jobbet på Södra Cell Tofte inntil for rundt to år siden da han ble pensjonist.

Rådsmedlem

Sangar er også medlem i STL (samarbeidsrådet for tro og livssyn). Det er et statlig fora hvor alle religioner i orge er representert.

– Vi har et fora hvor vi kan diskutere utfordringer som er felles for oss alle, og hvordan vi best mulig kan samarbeide. Vi jobber for å unngå religiøs fundamentalisme i vårt samfunn, og gi kunnskap som hindrer tvangsekteskap for å nevne noe, sier han.

Som medlem av STL ble han tirsdag invitert til gjestebud med kongen for å diskutere tro og livssyn.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken