Om en uke kommer den verdenskjente flåtereplikaen til Nærsnes, kun fire dager før premieren på den nye «Kon-Tiki»-filmen.

– Det har vært noen flotte uker, forteller Elisabeth Heidenstrøm. 19-åringen har inntatt fiskeplassen akterut på den filmaktuelle flåten «Kon-Tiki» på havet mellom Jomfruland og Langesund. Etter å ha avsluttet videregående skole i Røyken bærer turen nå til USA, hvor det blir studier innen media. Huringen mener at interessen for media også nok var avgjørende for at hun fikk jobben om bord på Kon-Tiki.

Hennes oppgaver har vært alt fra å servere gjestene til å ta bilder, blogge og sørge for at turen blir dokumentert og videreformidlet.

Halvparten av nettene har vært tilbrakt om bord i flåten, mens de øvrige nettene har vært på land.

– Vi har byttet på, slik at noen alltid har sovet på flåten. Etter å ha tilbrakt noen ganske søvnløse netter innerst i Risør havn under trebåtfestivalen, fikk vi to netter på Kragerø Spa Resort. Det var supert, selv om det hadde gått helt fint å sove om bord alle nettene også, understreker Elisabeth.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Kommer til Nærsnes

«Tangaroa»-flåten ble først seilt over Stillehavet i 2006. Så ble den kjøpt opp for å være med på filminnspilling av «Kon-Tiki»-filmen , nå under navnet «Kon-Tiki». Flåten er i disse dager på tokt langs Oslofjorden. og alle som ønsker kan bli med på en etappe, forteller skipper Øivin Lauten, som sammen med prosjektleder Torgeir Higraff var med på «Tangaroa»-ekspedisjonen i 2006. Mandag 20. august kommer flåten til Nærsnes, hvor den blir en natt før den flyter videre til Vollen dagen etter.

Raskere enn originalen

Tangaroa brukte 70 dager på sin ferd over Stillehavet. Av disse brukte de kun 24 dager gjennom øygruppen Tua Mutu. Thor Heyerdahl brukte 101 dager på sin ferd. Den opprinnelige «Kon-Tiki» hadde ikke kjøl, men kun en lang padleåre som ror. Dette fungerte ikke særlig bra, og flåten drev langt ut av kurs.

«Tangaroa» hadde seks senkbare kjøler forut og fireakterut på sin ferd, noe som gjorde det lettere å navigere.

Prosjektleder Torgeir Higraff har siden han var åtte år gammel og så pyramidene i Guatemala og Mexico vært glødende interessert i søramerikansk kystkultur. Ideen til «Tangaroa»-ekspedisjonen og «Kon-Tiki»-filmen fikk han etter å lenge ha savnet en ordentlig film om Thor Heyerdahl-ekspedisjonen i 1947.