Gå til sidens hovedinnhold

Bok for aksje-ferskinger

Artikkelen er over 7 år gammel

Selvlærte Stig Mikalsen (46) fra Røyken har skrevet bok om aksjehandel for ferskinger og lett videregående.

Boka heter «Aksjer og aksjehandel. Hvordan lykkes på Børsen» og kom ut i februar på Gyldendal forlag. Ifølge forfatteren gir boka deg grunnleggende ferdigheter om aksjehandel.

– Du lærer det du trenger for å gjøre det relativt bra på børsen. Da må du i det minste vite hvor du henter informasjon og hvordan markedet fungerer. Du må opprette en konto hos en nettmegler og vite hvordan du leser et kursdiagram. Så må du ta noen snarveier, for de fleste amatører har ikke tid til å gjøre dette på fulltid, sier Mikalsen.

Fra katedral til børs

Mikalsen har ingen formell bakgrunn som tilsier at han skulle forfatte en bok om aksjehandel. Han er faktisk helt selvlært. Fagene hans er snarere psykologi, filosofi, idéhistorie og naturvitenskap. Og et hovedfag i religionshistorie. Dessuten er han dataingeniør.

Den brede bakgrunnen tror han er en fordel når man skal drive med aksjehandel.

– Jeg har studert mye forskjellig. Det gir meg et bredt og annerledes perspektiv på aksjehandel, mener han.

Det han kan om aksjefaget, har han lært ved å lese nettsider, bøker og magasiner, og ved selv å være aktiv på børsen.

– Jeg har alltid vært interessert i aksjehandel, men ikke hatt penger til å gjøre noe med det. Men da netthandel begynte å bli vanlig rundt 2000, ble det aktuelt for meg å begynne på børsen, forklarer han.

Det ene tok det andre, Mikalsen begynte å fordype seg nokså grundig i faget, og i 2006 begynte han å studere finans på egen hånd. I 2009 solgte han huset sitt i Drammen og brukte pengene fra salget til å lære seg børs. I 2011 tok han ett års ubetalt permisjon fra jobben for å skrive bok.

Men som aksjehandler var det en ting han savnet: En bok på norsk som forklarte aksjehandel på en god og lettfattelig måte.

– Jeg leste alle bøkene jeg kom over om aksjehandel på norsk. Men jeg var ikke fornøyd – jeg syntes ikke de var spesielt gode. Enten var de for unøyaktige, eller de var utdatert. Så jeg tenkte: Jeg skriver den boka jeg selv har savnet, forteller Mikalsen.

Vil bli best

Mikalsen er oppvokst på Katrineåsen i Røyken. Her bodde han i 20 år og gikk på Midtbygda barneskole og Spikkestad ungdomsskole. Som ung var han aktiv med friidrett og håndball i IL ROS.

– Det er mulig jeg flytter tilbake til Røyken etter hvert, sier Mikalsen som for tiden bor i Oslo, der han jobber med digitale medier ved UiO.

Aksjer handler han på fritiden. Og etter hvert har han gjort det ganske bra. Han har satt seg som mål å bli Norges beste aksjeanalytiker innen feltet teknisk analyse.

– Det er jo gøy å tjene penger, sier han.

I boka anbefaler han leserne å gjøre det de aller beste gjør når de skal handle med aksjer.

– Kopier de beste, inntil du får nok erfaring til å ta dine egne beslutninger, råder Mikalsen.

Kommentarer til denne saken