Gå til sidens hovedinnhold

Røyken historielag får 50 000 fra UNI Stiftelsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Røyken historielag får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til utbedring av «Skipperstua» i Hyggen.

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 31. mars 2017 besluttet å innvilge 50.000 kroner til dette formålet

Skipperstua er et frittliggende en-etasjes laftet tømmerhus fra 1700-tallet, med saltak tekket med takstein. Huset ligger i Hyggenbukta, og er en av Røyken-bygdas eldste trebygninger.

LES OGSÅ: To kulturminner på halvøya får penger

Mye arbeid

Utbedring av huset omfatter utskifting av de nederste to-tre stokkefar i laftevegger på grunn av angrep av borebiller. I tillegg blir det riving/fjerning av konstruksjoner av nyere dato, utbedring av vinduer og omlegging av tak med takstein Pipa skal også repareres.

Etter at Skipperstua er utbedret og satt i god stand, skal den brukes av skoler, lokallag og historielag til undervisning om lokalhistorie, fiske, saltkoking, sjøbruk, båtbruk og skipsfart i Hyggenbukta og i Drammensfjorden.

LES OGSÅ: Skipperstua trenger hjelp

Godt eksempel

UNI Stiftelsen mener Skipperstua er et godt eksempel på bolighus i strandsitter-/husmannsmiljø, som det er svært få bevart av i Røyken.

- Den vesle stua er meget karakterfull med synlige takbjelker og lav takhøyde, den har hvitmalte tømmervegger og originale vinduer med sprosser, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Rehabiliteringen av Skipperstua er beregnet til å koste ca 350 000 kroner. Historielaget har tidligere fått 50.000 kroner fra Buskerud fylkeskommune. Fra Kulturminnefondet vanker det 100 000 kroner.

Kommentarer til denne saken