En million kroner til granitt-brygge

SKAL RESTAURERES: Steinhoggerboligen og granittkaia.

SKAL RESTAURERES: Steinhoggerboligen og granittkaia.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Helt nede ved Drammensfjorden finnes det en liten steinhoggerbolig, «Jonsbu», og en kai av granitt. Nå skal kaia restaureres for en liten formue.

DEL

Grethe Utvei er avdelingsleder for allmenn kultur i Røyken. Ettersom steinindustrien har betydd mye for vår kommunes historie, har hun vært ute etter å inkludere dette i forbindelse med den årlige kulturminnedagen. Her kommer den lille arbeiderboligen «Jonsbu» inn i bildet, og selvfølgelig også området rundt.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Unik steinhoggerbolig

– På gården Vestre Hyggen ligger den eneste gjenværende steinhoggerboligen i Røyken, forteller Utvei.

Steinhoggerboliger ble opprettet i nærheten av arbeidsplassen slik at arbeiderne ikke trengte å reise langt til jobb. Kaia har også hatt mye å si opp gjennom årene. All steinen som ble utvunnet ble fraktet ned hit og sendt til forskjellige steder i Norge og utlandet via båt.

Familiehistorie

Per dags dato er det Merete Hyggen som holder driver gården innen frukt- og eplemostindustri. Det var oldefaren hennes som startet opp steinhoggeriet. Området rundt «Jonsbu» og gården for øvrig inneholder rikelig med granitt, og plasseringen nede ved elva var ypperlig for å drive industriell virksomhet her.

Trenger restaurering

Utvei tok etter hvert kontakt med Merete Hyggen og fortalte om ønsket rundt kulturminnedagen. Hyggen var veldig positiv.

– Merete synes det hørtes spennende ut med et slikt arrangement, men fortalte meg at kaia ikke var trygg å gå på, forteller Utvei.

– Da anbefalte jeg henne å søke om bistand til både kommunen og Norsk kultur-minnefond for å få den restaurert.

Søknaden ble godkjent, og Hyggen fikk bortimot en halv million kroner av kultur-minnefondet. Av kommunen mottok hun en symbolsk sum på 15 000 kroner, og 35 000 kroner av Buskerud fylkeskommune. Egenandelen er på rundt 30 % av de totale kostnadene.

Få spor etter steinindustrien

I Røyken finnes det skriftlig dokumentasjon på steinindustrien.

– Men utstyr, redskap og annet materiell er det dessverre lite igjen av, forteller Utvei.

– Derfor er det fint å vise folk hvor industrien holdt til, og hvordan det fungerte.

Fortsatt tidlig

Selv om Merete Hyggen har fått bistand til restaureringsprosjektet, er de ikke helt i mål med finansieringen.

– Vi venter fortsatt på endelig svar fra de interkommunale landbruksmyndighetene, det vil si søknad om SMIL – midler, forteller hun. I neste omgang er målet å få bistand til å kunne restaurere steinhoggerboligen «Jonsbu» også.

– Vi er positive til å legge til rette for at skoler og allmennheten skal få lov til å komme og se og lære, og at også kommunen etter hvert kanskje kan holde arrangementer her, sier Hyggen.

Artikkeltags