Alvdal-datterens historie mellom to permer

Aktuell bok: Slemmestad-forfatter Anne-Britt Harsem ga i november i fjor ut boka «Mammas svik» på Nova forlag. Boka er historien til den eldste datteren i den såkalte «Alvdal-saken». Rettssaken som gjelder den eldste datteren starter 4. mars.

Aktuell bok: Slemmestad-forfatter Anne-Britt Harsem ga i november i fjor ut boka «Mammas svik» på Nova forlag. Boka er historien til den eldste datteren i den såkalte «Alvdal-saken». Rettssaken som gjelder den eldste datteren starter 4. mars. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Slemmestad-forfatter Anne-Britt Harsem ga nylig ut boka «Mammas svik», som er historien til eldstedatteren i Norges mest alvorlige overgrepssak, Alvdal-saken. 4. mars starter rettssaken som gjelder overgrepene eldstedatteren

DEL

Rettssaken, den såkalte Alvdal-saken, startet i januar 2011 og betegnes som den mest alvorlige overgrepssaken vi har hatt i Norge i moderne tid. Saken rystet hele landet, og avslørte et pedofilt fellesskap i den lille kommunen i Østerdalen. På tiltalebenken satt et samboerpar, et naboektepar og en pensjonert lærer, alle tiltalt for grove overgrep.

«Elines» mor ble sammen med stefaren og et nabopar dømt for overgrep mot «Elines» småsøsken. Moren ble dømt til 12 års fengsel, stefaren til 13 års forvaring.

Følg RHA på Facebook.

Misbrukt og sparket

I boka «Mammas svik» beskriver «Eline» overgrep fra moren og stefaren gjennom en periode på åtte år, helt fra hun var fire år gammel. Dette er historien til en liten jente som ble misbrukt, som ble slått og sparket i ansiktet og på kroppen, som ble dratt etter håret, sperret inne på rommet sitt og nektet tilgang til toalettet.

– Det er en brutalt ærlig bok. Jeg føler det er nødvendig å være så ærlig, slik at voksne lesere skal forstå hvor alvorlig og grusomt overgrep er. Jenta som gjennomlevde dette, har et sterkt ønske om at hennes historie skal være til hjelp for andre som opplever noe av det samme, sier Harsem som synes det har vært tøft og vanskelig å skrive boken.

– Men vi må tåle å se i øynene at slikt som dette kan skje midt iblant oss, og vi må være observante. Boken kan hjelpe oss å bli oppmerksom på signalene. Vi voksne må reagere hvis vi har mistanke om at noe er galt, legger forfatteren til.

Skal vitne

Moren er nå sammen med sin tidligere samboer tiltalt for overgrep mot «Eline». Rettssaken som gjelder disse overgrepene, starter 4. mars. Begge nekter straffskyld.

Harsem skal vitne i rettssaken.

– Jeg må innrømme at jeg gruer meg. Men så tenker jeg at dette er ingenting mot jenta som står der i retten og skal vitne mot moren sin, sier hun.

Harsem har kjent «Eline», i ti år. I dag er jenta 26.

– Hun har i flere år ønsket at jeg skulle skrive hennes historie. Hun har stor tillit til meg. Jeg svarte først nei, jeg var redd for ikke å gjøre det bra nok, forklarer forfatteren.

For et par år siden bestemte Harsem seg likevel for å fortelle «Elines» historie, og siden november i fjor har boka vært å finne i butikkene. Den er resultatet av samtaler med «Eline» og dagboknotatene hennes.

Boka er blitt godt mottatt.

– Jeg har utelukkende fått positive reaksjoner. Leserne sier de har hatt en sterk opplevelse, mange har grått mye mens de leste boka. Jeg har fått henvendelser fra folk i barnevernet, fra psykiatere, og fra privatpersoner som kjenner seg igjen, men som føler de heller aldri har blitt hørt. Alle har takket meg for boken, sier Slemmestad-forfatteren.

Andre bøker

Harsem har også forfattet andre bøker. Hun har skrevet «Krabbeluredikt og slikt», som inneholder dikt og rim for barn, illustrert av Vollen-kunstnerne Øivind S. Jorfald. Sammen med sin søster Helene Harsem har hun gitt ut boka «Kortpoesi». Nylig utga Harsem «Edvard Munch for unge lesere» sammen med Anniken Røil. Til våren kommer oppfølgeren til «Krabbeluredikt og slikt»; «Hvis du spiser egg så får du skjegg», også denne gangen illustrert av Jorfald. Harsem er også i gang med en ny bok – en biografi som i likhet med «Mammas svik» kommer ut på Nova forlag.

Artikkeltags