Det er Tofteloftet As som eier og driver Holmsbustuene og Galleri Tofteloftet som inviterer til å bidra. De utfordrer Hurum kommune, næringsdrivende foreninger og lag, innbyggere og hytteeiere til å gå sammen gjennom å tegne andeler i skulpturen.

– Alle som besøkte Holmsbu i fjor sommer og i år har sett at folen har vært en knallsuksess, sier havnesjef og daglig leder i Holmsbuopplevelser, Ann Kristin Hagby Røisland.

Utlånt

Skulpturen «Fole» er laget av billedhoggeren Skule Waksvik. I samarbeid med kunstneren, «Galleri Harald Kjeldaas, Tofteloftet og Maxbo Thorstvedt ble skulpturen utlånt til Holmsbu i fjor sommer.

Dersom den blir stående der har kunstneren godkjent at skulpturen kan skifte navn til «Holmsbufolen.

– Folen i Holmsbu sentrum er blitt et samlingspunkt for store og små, og den er i tillegg fin å sitte på for barn i alle aldere, f sier Hagby Røisland.

Andeler

Med sokkel og innskriftsplate i bronse er prisen på «Fole» 185 000 kroner.

Hver andel koster 1 000 kroner for innbyggere, hyttefolk, foreninger og lag og 5 000 kroner for kommuner, offentlige virksomheter og næringsdrivende.

Det er ingen grense oppad for hvor mange andeler en kan tegne seg for.

Andelene kan enten betales kontant eller fordelt på inntil åtte år.

«Liten Bjørn 1»

Alle som kjøper en andel er med i trekningen av miniskulpturen «Liten Bjørn 1». Den er bronse og er 11 centimeter høy. Den er også laget i bronse og har en verdi på 4500 kroner.

Skule Waksvik er en av de mest brukte Billedhoggere i Norge. Ved siden av store minnesmerker og kvinnelige akter og portretter har hans motiver i stor grad bestått av dyreskulpturer. Ingen andre har laget flere dyreskulpturer enn han og ingen andre har laget flere forskjellige dyr, ifølge Norsk Biografisk leksikon. Waksviks dyr framstår oftest enkeltvis, men også i grupper.

– Et tettsted som har en park og skulpturer i parken øker kvaliteten for stedet, sier mener Ann Kristin Hagby Røisland.