Rotter trives i røra

SLÅR ET SLAG FOR AVLØPET: VIVA anbefaler deg å kaste fett fra juleribba og annen fet mat i søpla. – Heller du det i avløpet gir du mat til rottene som stortrives i avløpssystemet, sier Kommunikasjonssjef   Siv Anette S. Enerud i VIVA.

SLÅR ET SLAG FOR AVLØPET: VIVA anbefaler deg å kaste fett fra juleribba og annen fet mat i søpla. – Heller du det i avløpet gir du mat til rottene som stortrives i avløpssystemet, sier Kommunikasjonssjef Siv Anette S. Enerud i VIVA. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Desember er høysesong for god mat og drikke. Det betyr også høysesong for å skylle fett fra matlagingen ut i vask eller toalett. – Noe som gir rottene en god grunn til å bo i avløpssystemet under bakken og leve godt på ribbefett og annet snadder, sier VIVA.

DEL

– Margrethe Munthes julesang «På låven sitter nissen» handler om rotter som gjerne vil stjele julegrøt fra nissen. Det er vel ikke så mange som setter ut julegrøt til nissen lenger, men det er mange som kvitter seg med fett fra matlagingen i kjøkkenvask og toalett. Det tetter avløpsrørene, både dine egne og kommunen sine. Og rottene elsker det, sier kommunikasjonssjef Siw Anett Stråle Enerud i VIVA as.

Økende problem

Fett fra matlagingen i avløpssystemene gir rottene en god grunn til å bo i rørene under bakken.

– De lever godt på ribbefett og annet snadder. Det er derfor viktig å vise «fettvett» hvis vi skal klare å holde rottebestanden nede i Norge, sier Enerud.

Det hjelper ikke å bruke varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.

Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter kloakken videre fra både vasker og toaletter.

Hvis det blir nok fett i rørene, kan det gå helt tett slik at du får avløpsvannet inn i kjelleren i stedet for ut av boligen og til nærmeste renseanlegg.

– Det kan gi vannskader og store kostnader. Også våre kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, for matfettet bidrar til at kommunens rør kan gro igjen og fører til driftsproblemer i våre pumpestasjoner og renseanlegg.

Slik kaster du fettet

– Du skal selvsagt fortsette å nyte den gode julematen, men du kan gjøre det samtidig som vi viser «fettvett», sier Enerud, og spanderer noen gode råd.

• Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.

• Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det i matavfall.

Les også:

Inviterer til folkemøte om flom

Her har de fått nye fortau og humper

Ansatte vil ha ny brannstasjon 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken