Leder og initiativtaker for Hurum Trebåtfestival, Peter Ennals, ser fram til å arrangere en ny trebåtfestival i juni. For å fylle ventetiden, arrangerte han nylig et eget trebåtseminar for en nesten fullsatt kommunestyresal i rådhuset i Sætre.

– Jeg må si det ble stor suksess med over 80 deltakere som tok turen. Vi hadde besøkende fra blant annet Arendal, Fredrikstad og Sandefjord, så mange hadde reist langt, sier Ennals.

Vakre båter

Hurum-ordfører Monica Vee Bratlie (H) sto for den formelle åpningen, før salen ifølge Ennals ble forvandlet til en regattabane.

– Ron Valent fra Nederland, hadde tatt med seg mange fantastiske bilder, fra vakre båter som han har reist med over hele verden, sier en engasjert Ennals.

Valent er journalist, og følger trebåtfestivaler over hele verden.

Av bildene som ble vist for de frammøtte, var noen av båtene to mastete schonnere med en lengde på over 50 meter og vekt på 250 tonn.

– Man kunne se hvordan regattamannskap på 40 jobbet hardt, og noen oppe i masta 40 meter over vannskorpen, forteller Ennals.

Skryt for spiseri

Festivallederen hadde i tillegg til Valent, invitert Sönke Stich som jobber ved et av Europas største lystbåtverft, Yacht Heritage Center i tyske Flensburg.

– Han fortalte den utrolige historien om en danske som ønsket å bygge seg en klassisk båt. Han fant en tegning på Norsk Maritimt Museum av en 12 meter, en båt som er rundt 24 meter lang, som hadde blitt tegnet av den mest kjente norske konstruktøren, Johan Anker i 1939, sier Ennals og legger til:

– Men på grunn av krigen ble den aldri bygget.

Sensommeren i fjor, 76 år etter at den ble tegnet, ble båten sjøsatt ved verftet Robbe & Berking i Flensburg. Nå håper Ennals han får «lokket» båten opp til årets trebåtfestival.

Etter seminaret ble det arrangert kulturaften med tapas på Sætre gård.

– Vi fikk utrolig mye skryt av tilreisende som ikke ante at Sætre hadde et så flott spiseri, skryter Ennals.