Nå kan du få gode råd om søvn

En av tre sliter med søvnvansker. Det tar Frisklivsentralene på alvor og tilbyr søvnkurs som et alternativ til medisin. - Vi har gjennomført disse kursene med gode erfaringer tidligere, sier frisklivsveileder Randi Høghaug.

DEL

Frisklivssentralen i Hurum, Røyken og Asker arrangerer søvnkurs for voksne over 18 år som enten sliter med å sovne om kvelden, sover urolig eller våkner for tidlig flere ganger i uken, og opplever at søvnproblemene går ut over daglige gjøremål.

– Mange har hatt gode resultater av kurset. Det viser tall fra helsedirektoratet som står bak opplegget, sier Høghaug.

Hun viser til medisin er den vanligste behandlingen, men at gode råd om søvn kan hjelpe mange i stedet for tabletter.

Kurset «Sov godt» er utarbeidet av Helsedirektoratet, og består av fire samlinger à to timer. Det vil også bli arrangert en oppfølgingsdag noen uker etter kursslutt.

Påmeldingsfrist er 8. oktober. Første kursdag er 15. oktober.

Gode erfaringer

I Asker har kurset blitt gjennomført i flere år.

– Vi har hatt søvnkurs to ganger i året, og de som har deltatt gir tilbakemelding om at de har fått en bedre søvn etter å ha fått mer forståelse for hva god søvn er. Mange har oppfatning om at de har en dårlig søvn, men mange bare tror at de har en dårlig søvn. Gjennom kurset kan folk bli mer bevist på den søvnen de har, og hva de kan gjøre for å få bedre søvn uten å bruke medisiner. De som viser seg å ha store søvnproblemer henviser vi selvfølgelig videre til en skikkelig utredning, sier Høghaug.

Insomni er en subjektiv opplevelse av å ha problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger, for tidlig oppvåkning om morgenen og eller dårlig søvnkvalitet flere ganger i uka som gjør at man fungerer dårlig i hverdagen.

Stort problem

Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. Mange kan faktisk oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom ikke-medikamentelle tiltak som søvnkurset i regi av Frisklivsentralene.

Statistikken viser at en av tre opplever å ha søvnvansker, 15 prosent har alvorlige søvnvansker

400 000 nordmenn bruker sovemedisin. Åtte av ti medikamentbrukere sier de heller ville hatt en annen behandling.

Kurset arrangeres i stua på Nordre Bondi gård i Asker,

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken