Gå til sidens hovedinnhold

Søndag skal det handle om de store øglene

Artikkelen er over 4 år gammel

For femte år på rad er det fossildager i Røyken. Søndag er det de store øglene det skal handel om. Neste søndag er det skattejakt på krystaller i nærmiljøet.

Øglene på Svalbard er temaet når forsker Lene Liebe Delsett kommer til Geologisenteret nå søndag.

Delsett har også jobbet ved Geologisenteret, og kommer nå tilbake for å fortelle om funnene hun var med på å grave ut på Svalbard.

– Delsett er ansatt som doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, hvor hun studerer fiskeøgler fra Svalbard fra sen jura og overgangen til kritt. Det er delfinliknende reptiler med enorme øyne. Hennes bakgrunn er fra biologi, og hun har også skrev masteroppgave om svaneøglene på Svalbard. Hun holder et kort, men levende, foredrag om øglenes historie, sier geologikonsulent Inger-Marie Gabrielsen ved Slemmestad bibliotek og geologisenter.

Pliosaurus

Etterpå blir det liv og røre utenfor med en kjempestor «øglefigur» i naturlig størrelse.

– Monsterøgla fra Svalbard, Pliosaurus, blir ikke til å klatre og hoppe på, men den forteller mye om hvor store disse dyrene var, sier Gabrielsen, og lover at dagen passer for både store og små.

Skattejakt

Påfølgende søndag er det ny fossildag. Da er det krystaller det skal handel om.

– 18. september blir en mer aktiv Fossildag. Da skal vi ut på skattejakt etter krystaller i nærmiljøet. Vi møtes her på Geologisenteret i Slemmestad før turen går til Åros et sted. her får alle gode tips om hvordan vi finner krystaller. Det er påmelding til turen, og det er en stor fordel om folk har egen bil. Folk bør også ha med hammer, meisel, ryggsekk og gode sko, sier hun.

Se oversikt over arrangementer her

«Steingale» Stig Larsen leder turen.

– Han er en lidenskapelig hobbygeolog og kan utrolig mye om temaet. Han vil vi se oss hvor vi finner steinene, sier Gabrielsen.

  • Les også: Aske og eksperiment

Utstillingsåpning

Det blir også åpning av elevutstilling med Landart i regi av Den kulturelle Skolesekken (DKS) søndag.

– Dette er «bilder» 5-trinnselevene har laget på sin geologitur hos oss. De har laget kunstverk av ting de har funnet ute. Lærer Rita Rohdin har så fotografert verkene. Utstillingen blir hengende i biblioteket en stund, sier Gabrielsen.

Kommentarer til denne saken