Håøya: En liten delegasjon fra Drøbak var nylig på Håøya i håp om å finne et hekkende havørnpar. Etter en strabasiøs tur opp til fjorårets reir kom skuffelsen, for reiret var tomt. Deltakerne ga ikke opp av den grunn, og etter flere turer i det vanskelige terrenget ble et nytt reir funnet med en årsunge som kunne ringmerkes. Ørna hadde altså flyttet uten å melde adresseendring til Frogn kommune.

Større bestand

Rune Aae fra Østfold ringmerkingsgruppe klatret elegant opp i den store furua og hentet ned ungen som ble merket av Jan Ingar Båtvik under oppsyn av Kim Abel fra Statens Naturoppsyn og Eli Moe fra Frogn kommune. Naturfotograf Tom Schandy var også med i forbindelse med sitt prosjekt om havørna som nå har vært fredet i 50 år. 

I 1882 hekket den siste havørna i Oslofjorden, før den ble utryddet. Men etter at havørna ble totalfredet i 1968, har bestanden vokst kraftig, ikke minst nordpå. Eksemplarer har blant annet blitt vellykket eksportert til Skottland, for å gjeninnføre arten på De britiske øyer.

Bildeserie

Havørnungen på Håøya blir ringmerket

10 år i Oslofjorden

Først på 2000-tallet kom den tilbake sørpå i Agder, Telemark og i Oslofjorden, og i 2008 til Håøya utenfor Drøbak. Nå har det gått 10 år og havørna hekker fortsatt i Indre Oslofjord i Drøbaksundet. Hele sju unger fra forskjellige reir på Håøya har sett dagens lys. Forhåpentligvis vil merkingen vise hvor ungfuglene tar veien. En unge er funnet igjen så langt, men dessverre skutt i Sør-Sverige.

- Norsk Ornitologisk Forening (NOF) synes det er kjempeflott at vi nå ser en permanent hekking over tid så tett på Oslo. Ja, havørna har jo utsikt inn til Aker Brygge og helt ut til Moss fra et utilgjengelig reir høyt oppe i et stort og gammelt furutre, sier Rune Aae.

Vis hensyn

Det er avgrenset et hensynsområde på deler av østre Håøya, der allmennheten bes om å vise hensyn og ikke ferdes innenfor hensynsområdet, særlig ikke i perioden 1. mars til 1. september. Årets unge veide rundt 3.6 kilo og virket både sprek og frisk. Ungen ble raskt tatt hånd om og heist tilbake i reiret, slik at foreldrene ble rolige.

NOF har de siste årene hatt en havørnsafari i Drøbaksundet, som raskt blir fulltegnet. Hekkingen er uansett et stort tilskudd til naturopplevelsene i Indre Oslofjord.