Gå til sidens hovedinnhold

Den første ringmerkede på vingene

Artikkelen er over 6 år gammel

Den første ringmerkede havørnungen i Oslofjorden er på vingene, skal vi tro forskerne.

Nå er det registrert en ny havørnunge, og dette er den sjuende havørnungen som er registrert i Oslofjorden siden 2008.

– Vi kan si at ringen er sluttet fra russergrensen til svenskegrensen. Paret i Oslofjorden kom i 2008, men i ettertid er det konstatert hekkende havørn i Aust-Agder og det er mistanke om det samme i Telemark. Det er også etablert et par i både Østfold og Vestfold, sier havørnekspert Alv Ottar Folkestad til Aftenposten.

Nesten utryddet

Det er en gledelig utvikling på Håøya. Havørnen var nemlig neste utryddet i Norge og ble fredet i 1968. I 2008 kom den tilbake til Oslofjorden etter å ha vært borte i 126 år.

I nærheten

Ringmerking betyr at forskerne lettere kan holde øye med fuglene og følge med på hva de gjør.

– Hvis denne ungen gjør det som er typisk så vil den etablere seg nært foreldrenes område. Det vil si innenfor 60 kilometer fra plassen der den er klekket, sier Folkestad.

Færre som dør

Dødeligheten blant havørnene har gått ned de siste årene.

– Tidligere var regelen at dødeligheten blant unger og ungfugler var 75 prosent, ut fra det vi visste om kongeørnen, men det ser ut til at dødeligheten er betydelig mindre for havørn, framholder han.

- Nå konkurrerer vi med svenskene om å ha den eldste, ringmerkede havørnen. Nå er det en på 33 år, men der vil vi garantert få en økning, sier Folkestad.

Ringene som man merket ørner med fram til 1978, var av en

plasttype som mange av ørnene lett plukket av seg.

Først i 1978 kom ringene av aluminium og dermed er det i praksis bare ørner merket senere som man kan dokumentere alderen på.

Svensk-norsk

Paret som hekker på Håøya er trolig det samme som kom hit i 2008. Hunnen fra 2008 er merket. Derfor vet vi at hun opprinnelig kommer fra Lappland, som er 800 kilometer i luftlinje.

Kan bli gamle

Havørnene kan bli ganske gamle.

– Hvis vi ser på fugl som har tilsvarende livsmønster og som det er naturlig å sammenlikne havørnen med, har man konstatert en maksimumsalder på i overkant 40 år, sier Folkestad.

Kommentarer til denne saken