Gå til sidens hovedinnhold

25. april legges politiets operasjonssentral ned

Artikkelen er over 3 år gammel

Politifolk fra forskjellige steder i landet benytter nå sjansen til å besøke den samlokaliserte operasjonssentralen i Drammen før den legges ned 25. april.

I 6. etasje på politihuset i Drammen sitter operasjonsleder Svein Erik Gevelt og styrer politiets mannskaper i distriktet. Fra rommet ved siden av styres brannvesenets mannskaper og fra rommet ved siden av der igjen styres ambulansene. Glassdørene mellom rommene er lukket, men ved akutte situasjoner åpnes dørene slik at nødetatene kan samarbeide.

Legges snart ned

Erfaringene med samarbeid mellom nødetatene er svært gode. Den samlokaliserte operasjonssentralen i Drammen er den eneste som fikk godkjent for innsatsen 22. juli av Gjørv-kommisjonen. Ja, så gode er erfaringene at Stortinget har bestemt at operasjonssentralen skal være forbilde for de nye operasjonssentralene i Norge. Ifølge vedtaket i Stortinget skal politi og brann samlokaliseres så raskt som mulig, og det skal legges til rette for at helse kan flytte inn etter hvert.

Stor var derfor overraskelsen da Politidirektoratet i desember 2015 bestemte seg for å legge ned den samlokaliserte operasjonssentralen i Drammen, og legge operasjonssentralen i Sørøst politidistrikt til Tønsberg. Politi og brann skal flytte inn i et nybygg i Tønsberg, men ikke helse. Sykehuset Vestfold har foreløpig sagt nei til å delta.

Avgjørelsen om å legge ned Drammen vakte sterke reaksjoner. Flere krevde omkamp, men det førte ikke fram. Tilhengerne av samlokalisert operasjonssentral i Drammen innser nå at kampen er tapt, og forbereder flytting til Tønsberg. 25. april legges sentralen i Drammen ned.

– Operasjonssentralen i Tønsberg er i rute teknisk. Vi vil bidra med mange dyktige folk, men det er trist at vi mister konseptet samlokalisert operasjonssentral. Vi vet det er effektivt, og brenner for det. Vi håper at vi kan ta med mest mulig av tenkningen vår nedover, sier Jan Erik Strøm, fungerende leder for politiet i Søndre Buskerud. Han anslår at ca. 20 av de 26 ansatte på operasjonssentralen i Drammen blir med til Tønsberg.

Les også: Politiet: – Mange prøver å ufarliggjøre cannabis

Forbilde

Selv om sentralen nå er i ferd med å avvikles får de stadig besøk av politifolk som vil lære av operasjonssentralen i Drammen. Denne uken var en delegasjon fra Nordland politidistrikt på besøk for å lære av Drammens erfaringer. Der har politi, brann og helse nylig flyttet sammen i et nybygg bygd etter mønster fra Drammen med politi, brann og helse vegg-i-vegg.

– Vi har ikke kommet ordentlig i gang med samarbeidet ennå. Vi er helt i startgropa, sier leder for politidelen av operasjonssentralen, Arne Hammer. I Drammen presenterte de planene sine for samarbeid, og fikk innspill på dem.

– Drammen har vært et forbilde for oss, og veldig behjelpelige, sier Hammer.

Før operasjonssentralen legges ned får de besøk av Finnmark politidistrikt som også planlegger samlokalisert operasjonssentral.

– Det er positivt at vi får delt våre erfaringer, og bra hvis de kan lære noe av oss, sier Strøm som ikke flytter til Tønsberg. Han fortsetter å jobbe i Drammen.

LES OGSÅ: Mistet førerkortet i Oslofjordtunnelen

Flere saker til konfliktrådet i 2017 

Kommentarer til denne saken