Brannvesenet: Det er fortsatt stor skogbrannfare – la grillen bli hjemme

En regnskur i ny og ne betyr ikke at skogbrannfaren er over. – Kortvarig regn renner bare av grunnen. Det skal mye regn til før skogbrannfaren er over, sier Nils Georg Nordskag og Svein Erik Harnes i Hurum brannvesen

DEL

Onsdag 17. juli ble det ved en tilfeldighet oppdaget skogbrann på Filtvet. Det kunne gått lang verre om ikke brannen ble hindret i en tidlig stadium.

– Det var trolig et lynnedslag mandag som førte til skogbrann. Det kom lite regn i forbindelse med tordenværet, og det er nok til at skogen tar fyr, sier Harnes.

Les også: Bjørn (43) nølte ikke, og steppet rundt på glør til brannvesenet kom 

Mange steder varsles det om ekstrem skogbrannfare, og her lokalt ligger farenivået nå på gult i hele Hurum. I Røyken like så.

– Det er langt fra så ille i år som i fjor, men det kan være lokale variasjoner som følge av vind og lokale byger, sier Nordskag.

Han mener at folks observasjoner av mulige skogbranner er nyttige for brannvesenet.

– Det er bedre å melde fra en gang for mye, enn en for lite. Vi setter pris på all den hjel vi kan få, men det er jo greit å bruke litt sunn fornuft. Når det kommer nedbør på varme dager kan det henge tåkedotter igjen mellom trærne. I sterk sol kan det bli flimmerdis over tak og vinduer. Ta en ekstra titt, men er du i tvil så ta kontakt, sier han.

La grillen bli hjemme

Han minner også om at bål er helt uaktuelt å tenne i hele kommunen på denne tida av året.

– Vi anbefaler å la engangsgrillen bli hjemme. Den anbefales ikke brukt ute i naturen. Det kan fort bli til uaktsomt, om den skulle antenne en skogbrann. Om du absolutt må tenne engangsgrillen så sørg i alle fall for å bruke den riktig, men stativet, og på et ikke brennbart underlag. Husk at du ikke lar grillen stå igjen. En god regel for alle som ferdes ute i friluft er at; det du tar meg deg ut, skal også tas med hjem. Det er lettere å bære en tom flakse etter rasten, enn før, sier Nordskag, og legger til at det både reduserer brannfaren, og at du unngår å forsøple naturen.

Artikkeltags