Det viser tall fra Frende Forsikring. 

– Det er ikke godt å si om folk fikk solstikk, kjørte mer uforsiktig eller om det var betydelig flere båter på sjøen. Trolig en kombinasjon. Økningen i antallet skader er i hvert fall stor, sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef på båt i Frende Forsikring. 

Det er kollisjoner og grunnstøtinger som er hovedårsakene til alle båtskadene i mai.

– Spesielt gjaldt dette for båter mellom 15 og 25 fot, eller «hyttebåter» som vi kaller det. Stort sett er det snakk om skader på propeller og undervannshus, uttaler Wold Gaulen.

Dette stemmer godt overens med trenden i båtsalget de siste årene. Det er båter av denne størrelsen med påhengsmotor som øker mest.

Det totale antallet meldte båtskader har vært nedadgående tre år på rad. Det viser statistikk fra Finans Norge. 

I 2017 ble det meldt 9.835 skader, en nedgang på 8,3 prosent siden 2015.

– Vi får se hvordan 2018 blir, men med en slik start på sommeren kan nok antallet stige igjen i år, sier Edmond Wold Gaulen.

I 2017 betalte forsikringsselskapene ut drøyt 468 millioner kroner i erstatning. Det gir en snittpris per skade på nesten 50.000 kroner. 

Båtlivsundersøkelsen til Kongelig Norsk Båtforbund for 2018 viser at antallet uforsikrede båter i Norge er stigende. Hele 130.000 båter, eller 19 prosent, har ingen form for forsikring. 

Generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, Endre Solvang, ser ingen grunn til å droppe båtforsikringen. 

– Nei, ikke med mindre man ser en fordel i å ta risikoen selv. Det er helt andre ting man kanskje heller bør spare penger på, sier Solvang. (ANB)

Dette koster båtskadene:

  • 1. Havari – 234,6 millioner kroner
  • 2. Andre skader – 136 millioner kroner
  • 3. Tyveri – 31,6 millioner kroner
  • 4. Brann – 31,6 millioner kroner
  • 5. Ansvar – 3 millioner kroner

(Tall fra 2017. Kilde: Finans Norge)