– Jo dårligere vær, jo bedre

KNUTELÆRE: Barna lærer fire maritime knop il øpet av uken.

KNUTELÆRE: Barna lærer fire maritime knop il øpet av uken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Regn og kjølig vær er ikke til hinder for en vellykket siste leiruke, der målet er at alle skal kunne fortøye foreldrenes båt etter endt uke.

DEL

Kontrasten er stor mellom den første og den siste uken av barnas skoleferie. Mens den første uken med Gøy på vannet-leir i juni foregikk i tropevarme og under skyfri himmel, avsluttes sommerferiens andre og siste leiruke i variert og til dels høstlig vær- og vindforhold.

Denne uken er ni instruktører og hele 50 barn i alderen 9-13 år på Gøy på vannet-leir i regi av Røyken seilforening.

Les også: Her får de ny gangvei til 14,2 millioner


Lek og kunnskap

–Det er kjempegøy å seile, sier Sander Ellingsen (9). Seilet er heist og han står klar til å hoppe i Optimistjollen.

Niåringen er også med i den lokale jollegruppa, og synes ikke det gjør noe om det er litt grått på skoleferiens neste siste dag.

Rundt bordet under en stor parasoll sikker en dypt konsentrert gjeng med hver sin tautamp i hånden. Det skal læres maritime knuter, eller knop som det heter på fagspråket. Pålestikk, dobbelt halvstikk, båtmannsknop og åttetallsknop står på pensum denne formiddagen.

– Se her, roper flere, og viser frem tampene med ferske knuter og knop.SEILDILLA: Sander Ellingsen er klar for en tur på fjorden med Optimisten.

SEILDILLA: Sander Ellingsen er klar for en tur på fjorden med Optimisten. Foto:


Kjølig vær motiverer

Leirleder Magnus Brun er ikke lei seg for at det er litt mer «norske» forhold denne siste uken før skolestart.

– Faktisk er det slik at jo dårligere været er, jo bedre er det egentlig. Vi får gjort mer, rett og slett. Da det var 30 grader tidligere i sommer var det vanskelig å motivere til annet enn bading, forteller Brun.

Nå som det er kjøligere, er det større stemning for å gå ut å seile, lære knuter og kjøre motorbåt.

I løpet av uken lærer de 50 barna å styre en seiljolle, å kjøre motorbåt, grunnleggende sjøvett, samt fire maritime knuter. I tillegg blir det tid til rumperisterkjøring, bading og Oscarsborgtur i løpet av de fem ukedagene leiren varer.

– Barna lærer også å bruke et kryssholt. Dermed skal de eter endt uke klare å fortøye familiens båt alene, fastslår leirlederen.

Artikkeltags