Gå til sidens hovedinnhold

Svaner i nød

To av svanene i en familie på sju er skadet, og kommer seg ikke fra dam til dam i Sætre, slik de pleier.

Artikkelen er over 6 år gammel

Et svanepar med seks unger sliter seg gjennom dagene. Både svanefar og en av ungene er skadet.

De siste dagene har mange lagt merke til at svanefar i familien på sju ikke er helt frisk. I helgen måtte viltnemd og dyrlege ut for å se til svanefamilien.

- Svanefar hadde fått en fiskekrok i foten. Den er nå fjernet, men han halter fortsatt. Vi så også etter ungen, men da den kom seg ut i vannet lot vi den være. De er ikke lett å få tak i når de først legger ut på svøm, sier Erich Mons Mathiesen i Viltnemda i Hurum.

Bor på dammene

Svanefamilien har tilhold i Sætre, og frekventerer mellom dammene, Øvredammen, Mellomdammen og Nedredammen.

I dag tidlig var det fortsatt dårlig stilt med familien, og en av ungene er også skadet.

- Når den ene ungen ikke kan gå kommer ikke familien seg videre. Foreldrene forlater ikke ungen i veikanten, sier Kari Rødland, som bor like ved.

Hun synes det er fælt å se svanefamilien lide.

Svanefar halter seg fram et lite stykke før han må gi opp. Han "småprater" med svanemor som deretter lokker på ungene. Fem av dem følger etter, men den sjette bakser og sliter, men kommer seg ikke videre. Svanemor prøver igjen å få med seg ungen, men nei. hun må gi opp, men forlater den ikke. Noen av ungene forsøker å komme seg over veien, men blir jaget tilbake. Ingen får gå uten mor eller far. Nå har familien ligget i veikanten en god stund.

Tung vei

- Svanefar halter seg framover et stykke før han må gi opp og legge seg ned. Ungen går det også smått med, sier Rødland og frykter de skal bli påkjørt om de forsøker å ta seg over hovedveien på egen hånd.

Hun har snakket med Fuglehjelpen, men det er flere timer å vente før de er på plass.

Til slutt velger Rødland å hjelpe fuglene selv. Hun utstyrer seg med hansker, løfter forsiktig opp ungen og bærer den over til Mellomdammen som er nærmest. Svaneforeldrene yter ingen motstand. Hun får løfte ungen uten et eneste fres.

- Når jeg begynte å gå fulgte mor, far og unger etter, uten å protestere. Nå har de i alle fall vann under kroppen. Så får jeg bare håpe de holder seg der til de to som er skadd klarer å gå, sier hun.

- Det er jo flott at svanene har fått hjelp. Da får vi håpe de klarer seg, sier Mathiesen.

Kommentarer til denne saken