Avtaler pris på julegaver

Det er vanligere å inngå avtaler om hvor mye julegavene maksimalt skal koste.

Det er vanligere å inngå avtaler om hvor mye julegavene maksimalt skal koste. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

3 av 10 blir enige med venner eller familie om hvor mye julepresanger skal koste.

DEL

(Bygdeposten) – Det er gledelig å se at stadig flere gjør avtaler om en makspris på julegavene. Mitt inntrykk er at mange nordmenn har en tendens til å smøre på litt ekstra ved julegavekjøp. Vi er redde for å virke gjerrige, og da gir vi heller litt for mye enn litt for lite, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Barnefamilier

I fjor inngikk to av ti avtaler med venner eller familie om et pristak på julegavene. I år har andelen steget til tre av ti, viser en TNS Gallup-undersøkelse.

Det er spesielt barnefamilier som har avtalt makspriser på forhånd. Nær halvparten av de spurte oppgir at de har slike avtaler med familie eller venner.

– Setter man en makspris på julegavene, unngår man usikkerheten knyttet til gavens verdi, og man hindrer dessuten at man bruker over evne, understreker forbrukerøkonomen.

Bruker over evne

Mange bruker penger langt utover lommebokas grenser på julegaver, og får et ublidt møte med det nye året.

– Det kan være lettere å unngå en økonomisk blåmandag på nyåret om man setter grenser for hvor mye man skal handle for på forhånd, sier Reitan.

I gjennomsnitt ligger maksprisen for julegaver på 480 kroner til barn og 460 kroner til voksne, ifølge undersøkelsen.

– Selv om det er positivt at stadig flere snakker åpent om prisnivået på julegavene, er jeg overrasket over at snittprisen er så høy. Makspriser opp mot 500 kroner er høyt og illustrerer forventningene som ligger i julegavene og hvor stor den økonomiske belastningen kan bli for mange, påpeker Reitan.

Hun mener høye makspriser kan føre til at slike avtaler kan virke mot sin hensikt.

Det er gledelig at stadig flere gjør avtaler om en makspris på julegavene.

Eli Reitan, forbrukerøkonom

Øker presset

Ekspert: – Stadig flere nordmenn velger delingsøkonomiske alternativer, sier Elin Reitan. Foto: Pressebilde

Ekspert: – Stadig flere nordmenn velger delingsøkonomiske alternativer, sier Elin Reitan. Foto: Pressebilde

– Mange kan føle seg presset til å bruke mer enn det som opprinnelig var planen. Det strider jo imot intensjonen med å inngå slike avtaler, sier Reitan.

– Hvis du tør å senke maksprisen til et nivå som er lavere enn det du normalt handler for, vil det kreve at du bruker fantasien og må tenke gjennom hvert gavekjøp mer enn du vanligvis gjør, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. (ANB)

Artikkeltags