Gå til sidens hovedinnhold

– Mange vil hjelpe til

Refugees welcome to Norway:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nina Marheim Sørsdal med Spikkestad vel og ROS i ryggen har tatt initiativ til en lokal utgave av Facebook-gruppen Refugees welcome to Norway. Responsen er enorm. – Det er mange som vil bidra, sier Sørsdal.

– I Røyken har vi startet opp vår lokale utgave av den nå landsomfattende bevegelsen «Refugees welcome to Norway». Facebooksiden vår heter «Refugees welcome to Røyken», sier Sørsdal.

Sammen med Tone Skaalevik har hun tatt kontakt med flyktningteamet i Røykenhuset 0-23, for at rett hjelp skal nå fram til de rette personene, til rett tid.

Gjennom et samarbeid håper de å kunne gjøre en forskjell for flyktningene som bor og kommer til Røyken.

Medmenneskelig

– Vi skal ikke samle inn penger, men satser på å kunne bidra til å gjøre hverdagen til flyktningene som enten bor kommer hit litt enklere. Vi vil gi dem en sjanse til å oppleve en tilhørighet til lokalmiljøet de kommer til, sier Sørsdal engasjert.

På FB-siden kommer det blant annet informasjon om hva medlemmene i gruppen kan bidra med.

– Her vil vi gi informasjon om «ståa» rundt flyktninger i Røyken og oppfordre til private initiativ, sier Sørsdal, og legger til at det er de gode, medmenneskelige bidragene som er ønsket.

Det er allerede over 400 medlemmer av gruppen på Facebook.

– Vi kan for eksempel banke på døren til nyinnflyttede flyktninger og ønske dem velkommen til nabolaget, stikke innom med litt bakst eller annen mat for å vise vår interesse, eller bidra til åskaffe nødvendig utstyr, sier hun.

Å bli med til butikken de første gangene flyktningene skal handle på egen hånd er et annet eksempel på hva røykenbøringene kan stille opp med.

– Vi tenker ikke bare på flyktningene som kommer hit fra Syria nå. Det er mange som allerede bor i kommunen, og som kanskje vil ha kontakt, men ikke helt vet hvordan de skal bli kjent med naboen, sier Sørsdal.

Stor gruppe

Men hun ønsker at gruppa skal bli noe langt mer enn bare private initiativ.

– Vi håper å få med oss både idrettslag og andre foreninger inn i gruppen. Sammen kan vi gi et bredt tilbud til nye innbyggere på mange fronter, sier hun.

Tone Skaalevik tror Røyken Kulturforum så absolutt har noe å by på.

– Som kulturformidlere kan vi arrangere og hjelpe til med ulike kulturaktiviteter, sier hun.

Skaalevik er også aktiv innenfor teater, og mener det også er mulig å lage aktiviteter som flyktningene kan delta i sammen med lokalbefolkningen på denne fronten.

Derfor har de to også tatt kontakt med flyktningetjenesten i Røyken.

– Det er de som vet hvor skoen trykker og som er et bindeledd mellom frivillige og flyktningene, sier Sørsdal.

Sier ja takk

Thor-Erik Sund som er leder for miljøbaserte tjenester i Røykenhuset 0–23 er svært positiv til initiativet og tror de kan ha god nytte av FB-gruppens engasjement både over for nye og allerede bosatte flyktninger.

– Akkurat nå er det et stort engasjement, og vi har mer enn nok å gjøre med å sortere tilbudene vi får. Det denne gruppen representerer tror jeg vi kan ha god nytte av, sier han.

– Fra vår side er ikke dette bare et blaff. Vi ønsker å se framover og skape en varig ordning til hjelp for flyktninger som ønsker å ta del i nærmiljøet de bor i. Dette er en mulighet til å bygge et nettverk som gir et mangfold av bistand og aktiviteter over tid, sier hun.

– Vi har en konkret familie nå som ønsker hjelp og veiledning med hagestell. Er det noe som vil bistå dem er det bare å ta kontakt med meg, sier Sund.

Den familien har allerede fått hjelpen de trenger. leksehjelp står også på ønskelista.

Samle inn

Hun mener velkomstgruppen også kan være med på å samle inn nødvendig utstyr og klar.

Flyktningteamet i Røyken har allerede laget en «ressursbank» i kjelleren på Helsehuset ved Rådhuset. Her kan ting leveres inn, for videre utdeling.

– Vi hadde fullt opp, og det kommer stadig inn klær og annet utstyr som vi bringer videre. Derfor er det alltid behov for mer selv om vi i perioder må fylle opp kontorene for å få plass, sier leder Tor Monsen for Røykenhuset 0–23.

Kommentarer til denne saken