Nye Follestad åpnet

Steffen bakken kaster det første avfallet i "Nye Follestad" gjenvinningsanlegg.

Steffen bakken kaster det første avfallet i "Nye Follestad" gjenvinningsanlegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I dag gik det første avfallet i containeren på det "nye" avfallsanlegget på Follestad

DEL

Det ligner mer på en jernbanestasjon enn en søplefylling, det nye anlegget på Follestad. Kontainerne står sirlig plassert under nye tak og det farlige avfallet leveres innendørs. Der det før var en grusvei er det nå asfalt og enveiskjøring.

- Vi har laget det slik for at publikum skal få god atkomst og kunne levere avfallet raskt, sier kommunikasjonssjef i RFD Elllen Svendsvoll.

For der det kunne være lettere kaos før, er det nå orden og system. Bilene kjører inn i anlegget i en enveiskjørt gate med kontainere på den ene siden og gjenbruk og farlig avfall på den andre. Litt nede i bakken ligger et område for hageavfall.

- Det er viktig at publikum opplever dette som praktisk og gjerne vil bruke anlegget, sier Svendsvoll.

RFD roser Røyken kommune under åpningen av anlegget.

- Hadde det ikke vært for en samarbeidsvillig kommune hadde vi ikke hatt dette anlegget sier styreleder Georg Fulford.

Befolkningsvekst

Anlegget er laget med tanke på framtiden. Området avfallsanlegget skal dekke er i vekst, så det må kunne ta unna en vekst også i husholdningsavfall.

- Anlegget er beregnet til tåle antatt befolkningsvekst i 40 år sier daglig leder Johan Remmen i RFD.

- Vi er veldiig stolte av anlegget, det ser jo ikke ut som et tradisjonelt avfallsanlegg, sier han.

Gjenbruk

Det er tak over containerne, men ikke vegger rundt. Det er et helt bevisst valg.

- Det blir veldig mye bråk dersom det er vegger rundt et slikt anlegg. Det har vi sett fra andre steder, sier Svendsvoll.

Men på den andre siden foregår det innendørs. Inenfor den ene døren er det gjenbruksavdeling. Denne avdelingen vil være bemannet.

- Personalet vil ta i mot ting til gjenbruk, vurdere og sortere det. Så blir det kjørt bort av Fretex, sier kommunikasjonssjefen.

Det blir med andre ord slutt på at publikum tar med seg gjenstander fra gjenbrukscontainerne.  Bak den andre døren er det en avdeling for farlig avfall. Det har blant annet moderne tanker med avlufting. Her settes avfallet på et bord, før de ansatte tar hånd om det. I tillegg er det en avdeling med administrasjon. pauserom og kjøkken.

- Her skal vi også kunne ta i mot skoleklasser som skal lære om gjenvinning, sier Svendsvoll.

-Nå har jeg jobbet her i to måneder, og trives veldig bra med det, sier Steffen Bakken før han kaster "Nye Follestads" første avfall i riktig  container.