Gå til sidens hovedinnhold

"Nye Asker blir sannsynligvis minst like blå som gamle Asker har vært"

Artikkelen er over 1 år gammel

LEDER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Valgresultatet i nye Asker kommune ble atypisk sammenliknet med landsgjennomsnittet, men ble likevel omtrent som vi kunne forvente. Høyre konsoliderte stillingen med en oppslutning på langt over 40 prosent, mens vi så markante endringer hos noen av de mindre partiene. Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet gikk mye fram, mens Fremskrittspartiet ikke klarer å komme seg over ti prosent i Asker. Arbeiderpartiet klarte heller ikke å demme opp for partiets tilbakegang over hele landet og ble svekket i Asker.

Dermed er det klart for en ny periode med Høyre-styre i Asker etter kommunesammenslåingen. Nye Asker blir sannsynligvis minst like blå som gamle Asker har vært. Og etter valget i år, lå spenningsmomentet i hvilke partier Høyre ville samarbeide med i de neste fire årene.

Fredag kom nyheten om at Høyre har valgt sine samarbeidspartnere. Det ble Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet. Før konstellasjonen ble kjent, gikk det mange spekulasjoner. Ville Høyre snakke med MDG? Hva med Frp, ville de bli tatt med i et videre samarbeid?

Når vi ser den konstellasjonen som det har endt opp med, er det lett å forstå at Fremskrittspartiet ikke er med. Det gjør det lettere for Høyre å få til et bredt samarbeid uten Frp. At det ikke ble noe samarbeid med MDG, henger nok mest sammen med utbyggingen av E18 gjennom Asker, som Høyre med Conradi i spissen har kjempet for lenge, og som MDG er sterkt imot.

Selv om Høyre kanskje ikke var flinke nok til å profilere det under valgkampen, så mener partiet at de har en miljøpolitikk som er vel så bærekraftig som den MDG står for. Det er i tilfelle en offensiv miljøpolitikk som krever mye av hver enkelt av oss, men som har en litt annen vei til målet enn det MDG står for.

Derimot har Høyre inngått et samarbeid med Senterpartiet som på landsplan står i ledtog med Arbeiderpartiet og den rødere delen av norsk politikk. Det kan være fornuftig på sikt for Høyre å ha mange samarbeidspartnere. Det er store omveltninger og endringer i politikken, og de ulike partiers oppslutning varierer sterkt. Miljø og klima blir det viktigste tema på mange områder framover. Nå venter vi med spenning på hva som kommer konkret ut av det nye samarbeidet i den nye kommunen.

Les flere lederartikler her

Kommentarer til denne saken