Gå til sidens hovedinnhold

Nei til søndagsåpent – Ja til sommersøndager

På tirsdag ble det klart at flertallet i formannskapet går inn for søndagsåpne butikker på Sætre og Tofte i sommerhalvåret. Allerede i 2019 har Hurum kommune søkt om å få anerkjent disse stedene som turiststed for å få unntak fra åpningstider på Helligdager, uten å få gjennomslag hos Statsforvalteren. Kriteriene for å være turiststed var ikke oppfylt. Hva har endret seg siden sist? 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Posisjonen unnlater ingen mulighet for å bruke koronapandemien til å innføre deres primære politikk. Gratis parkering og søndagsåpne butikker er gode eksempler på det. Argumentasjonen handler om at det nå er krevende tider og da trengs det motkonjunkturpolitikk.

Problemet er bare at all erfaring og fakta tilsier at samlet handel vil bli uendret ved søndagshandel, at den bare vil bli fordelt på enda en av ukens dager. Verdiskapingen øker dermed ikke, men vi mister den ene dagen i uka som ikke lokker oss til å handle, og derved forsterker en forbrukermentalitet som allerede er problematisk. Søndagsåpent vil innebære økt ressursbruk av personell og energi. Det er med andre ord både dårlig miljøpolitikk og dårlig næringspolitikk.

Etter vårt syn skal søndagen fortsette å være fridag for hoveddelen av norsk arbeidskraft. Søndagen pleier å være den dagen der de fleste kan hvile fra en hektisk hverdag.

Valgfrihet for oss konsumenter til å kunne handle på søndagen går utover valgfriheten for dem som skal betjene denne friheten. Når vi i tillegg vet fra andre lands erfaringer at det verken blir vekst i sysselsetting eller i omsetning som følge av søndagshandel, men at omsetningen kun blir skjøvet til helgene, at varehandelsansatte jobber mer i helgene og at omsetning blir flyttet fra små butikker til store butikker, ja da er det ikke mye å lure på.

Vi mener at posisjonen med forslaget om søndagsåpne butikker i detaljhandelen avslører en fattig og flat forståelse av frihet – kun markedsliberalismens forståelse. Det er de store kjedene og butikksentrene med økonomiske muskler som ønsker søndagshandel velkommen, mens de små butikkene i bygdekjernene, med smale eller spesialiserte utvalg, samt lokale produsenter vil streve. Derfor er forslaget heller ikke et godt sesongbasert krisetiltak for småbutikker.

MDG ønsker ikke et samfunn som skrur opp tempoet enda mer. Det er en verdi å ha en annerledesdag i uka. Vi har lange tradisjoner for å vie søndagen til familie og fellesskapsprosjekter. Denne «ukestrukturen» har slett ikke gått ut på dato og barna våre følger fremdeles denne rytmen i skoler og barnehager, og for mange barn vil dette bety kvalitetstidstyveri hvis mamma eller pappa må gå på jobb en søndag.

MDG er uenig i begrunnelsene for å åpne dagligvarebutikker på søndag. La søndagen fortsatt være annerledes dagen! Vi trenger det alle sammen og vi trenger det kanskje enda mer nå i denne spesielle tiden.

Kommentarer til denne saken