Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I RHA 14. september stiller varaordfører Monica Vee Bratlie spørsmålet om hva slags politikere man ønsker seg, i kjølvannet av mediedekningen av formannskapets studietur til Brussel. I tillegg bør vi stille spørsmål rundt medias rolle.

Hva slags politikere ønsker man seg?
I to artikler slaktet RHA formannskapets Brusselbesøk, med to folkevalgte som heiagjeng og aktive medspillere i et forsøk på å skape økt politikerforakt, der det blir brukt store ord og sjekking av fakta anses unødvendig.
Så viktig var det å kritisere at formannskapet dro til Brussel for kompetanseutvikling og relasjonsbygging at man laget «journalistikk» på kommentarfeltet i sosiale medier. Der var det noen som mente at vi burde «skamme oss», og dette ble benyttet som tittel. Det er interessant at sosiale medier ikke er redaktørstyrt og at man der finner ekkokamre man kan bruke om agendaen er at politikerne beriker seg på skattebetalernes regning.

Sender byråkrater og politikerne på studietur til nærmere 300 000 kroner: – Det er umusikalsk
Det ble også fremsatt påstander om opprør i flere partigrupper på grunn av turen.
Formannskapets medlemmer fikk spørsmål om dette av RHA da vi var i Brussel. Alle svarte at man ikke kjente til noe «opprør», men for at ikke fakta skulle ødelegge en «god» sak ble dette ikke nevnt i oppfølgeren.
I stedet fant man frem negative kommentarer på Facebook og påstander fra folkevalgte som visstnok ikke visste om turen, og klaget på at den ikke var gruppebehandlet. Da har man ikke fulgt med i timen. Studieturen er en del av folkevalgtopplæringen. Grunnet pandemien ble den gjennomført først nå.

Kommunens Brussel-tur falt ikke i god jord: – Noen burde skamme seg
Jeg skammer meg ikke over at jeg økte min kunnskap om hvordan EU og EØS åpner for muligheter for finansiering av tiltak i Asker og deltagelse i europeiske programmer, og ordninger som kan styrke Asker kommunes kompetanse og evne til å utvikle og levere bedre tjenester. Vi besøkte Osloregionens europakontor, Norges EU-delegasjon og NHOs Brusselkontor. Formannskapet i Lillestrøm besøkte Osloregionens europakontor i forrige uke. Jeg undres om de får like mye kjeft.
Slik svarer kommunen på kritikken
Spørsmålene er stilt både til kommunedirektør Lars Bjerke, og til ordfører Lene Conradi:
1. Hva tenker dere nå om turen, når dere ser reaksjonene som har kommet?
– Ut fra hvordan saken er fremstilt så kan vi forstå at noen reagerer, likevel mener vi at det er både viktig og nødvendig at våre fremste ledere – de folkevalgte i formannskapet – sammen tilegner seg kunnskap om EU og EØS avtalen og hvordan dette påvirker norske kommuner – særlig nå når vi er nytt medlem av Osloregionens Europakontor. Formålet er å kunne kjenne til muligheter og eventuelt skaffe finansiering til viktige innovasjonsprosjekter, skape en merverdi og gi noe tilbake til innbyggere og lokalsamfunn i Asker gjennom videreutvikling av tjenester og tilbud. Vi har blant annet hatt et møte om et stort prosjekt vi har søkt om innenfor næringsutvikling og sirkulær økonomi.
2. Kunne deltakerne betalt for turen selv?
– Denne studiereisen med et solid faglig program er en del av den planlagte folkevalgtopplæringen som dekkes av kommunen for alle folkevalgte. Dette studiebesøket skal gi deltakerne nyttig og nødvendig kunnskap for å ta gode beslutninger på vegne av innbyggerne omkring internasjonalt samarbeid og deltakelse i utviklingsprosjekter som skal bidra til bedre tjenester.
3. Hva er grunnen til at disse møtene ikke kunne gjennomføres digitalt?
– Digitale møter og seminarer er ofte fint, og vi vurderte nettopp dette i tråd med kommunens reisepolicy, og falt ned på en fysisk reise fordi vi mener det har en egen verdi at formannskapet som kollegium, og gruppelederne i alle partier som er representert i kommunestyret, gjennomfører en felles faglig reise i løpet av den nye kommunens første kommunestyreperiode. Tilsvarende gjennomfører også hovedutvalgene i løpet av perioden et bortreiseseminar som en del av vårt folkevalgtprogram. Etter en nøye vurdering falt vi ned på Brussel fordi vi som nytt medlem av Osloregionens Europakontor mener det er en fordel at både politisk og administrativ ledelse får felles innsikt i dette området gjennom et fysisk besøk der man møter menneskene og organisasjonene som arbeider med dette til daglig og som besitter kompetansen som Asker kommune nå har muligheten til å nyttiggjøre seg. I tillegg kommer at vi er i sluttfasen av å bli tatt opp i et stort 4-årig innovasjonsprogram om sirkulær økonomi, som er finansiert av EU, noe som vi mener kommunen vil kunne få god nytte av framover.
Legitim maktkrittikk er ikke det samme som å nøre opp under hets mot folkevalgte og fyre opp kommentarfeltet. På flere Facebook-sider med tilknytning til samfunnsdebatten hagler det med beskyldninger mot politikere. Vi er korrupte, mangler ryggrad og handlekraft eller er rett og slett idioter. RHA må vurdere om dette er noe man ønsker å være en del av. Den enkelte folkevalgte bør også vurdere hva man ønsker å medvirke til. Hvor mye venter vi at politikerne våre skal tåle før de ikke gidder mer? Vi må ta diskusjonen før politikerne forsvinner fra politikken eller trekker seg tilbake til debattfora der vanlige folk ikke deltar. Ingen av delene er ønskelige.
For å svare på Vee Bratlies spørsmål: Jeg tror at velgerne heller vil ha politiske ledere som står ved sitt standpunkt og avgjørelser, i stedet for å legge seg flat for mediene når presset blir for stort. Jeg tror også at velgerne ser seg best tjent med politikere som er opptatt av å fylle på med kompetanse og kunnskap. Skal vi fortsette å bygge den nye kommunen bør vi spille hverandre best mulig. Spørsmålet om medias rolle får media svare på selv.
Bli med i debatten her: Ditt innlegg eller se hva andre mener om ulike temaer her: Debatt