Onsdag ettermiddag fra klokken 14 og utover ventes det kraftige vindkast på Østlandet. Det gjelder også for Hurumlandet, og ved kysten kan vindkastene komme opp i 25 meter i sekundet.

Les også: SE VIDEO: – Det tøffeste været skipperen har opplevd på Oslofjorden

I indre strøk kan kastene ifølge yr.no komme opp i 20 meter i sekundet.

– Det er bare å innse at sommeren er over, og få sikret alt av løse gjenstander utendørs så raskt som mulig. Bind fast trampolinen, rydd inn sommeren for i år, og sørg for at avløp og rister er åpne så nedbøren kan renne vekk fra eiendommen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Sjekk båten

Det er et lavtrykk som utløser uværet som vil ramme Sør- og Østlandet, Vestlandet og Trøndelag før det fortsetter mot Nord-Norge.

– Har du fremdeles båten liggende sommerfortøyd i båthavna er det ingen tid å miste. Sjekk at båten er skikkelig sikret, helst med fire punkter, før stormen treffer. Hvert eneste år har vi en rekke båtskader i forbindelse med de første høststormene, og mange kunne trolig vært unngått med bedre sikring, fortsetter Brandeggen.

Slik forbereder du deg på uværet

  • Rydd vekk eller sikre alt av løse gjenstander.
  • Se til at takrenner er åpne, og at vannet kan renne vekk fra eiendommen.
  • Se til at avløpsrør og kumlokk i nærheten ikke er tett av løv og rusk og rask.
  • Sikre båt mot vind, og parker helst ikke bilen nær et kumlokk i tilfelle det går tett.

Det kan også komme nedbør onsdag til fredag, men ifølge yr.no sitt varsel onsdag morgen vil det meste av nedbøren komme onsdag for Hurumlandet og Asker for øvrig.

Brandeggen advarer dem som oppholder seg på utsatte steder ved kysten om at kastevindene kan være farlige.

– Det er bare å stålsette seg for heftig ruskevær hvor det kan være farlig å oppholde seg ute. I kraftige kastevinder kan man bli truffet av løse gjenstander som kommer fykende, advarer han.

– Kan hindre vannet å renne vekk

Han anbefaler også folk å ta en titt i takrennene sine før det kommer mye nedbør.

– Et kjennetegn om høsten er mye løv i takrenner og hager. Tette takrenner og store løvansamlinger kan hindre vannet i å renne vekk. Det betyr økt risiko for vanninntrenging i kjelleren, så ta deg en runde rundt huset, og få fjernet alt som ligger i veien for regnvannet. Får du tømt takrennene for løv i tillegg er du langt bedre sikret mot vannskader.