(Amta) Innbyggere i Oslo og Viken vil i snitt bruke 21.000 kroner på årets sommerferie ifølge en undersøkelse fra SpareBank 1.

Det er mer enn i Norge generelt.

Til sammenligning skal nordmenn i gjennomsnitt bruke 19.000 kroner på årets ferie.

– Vi ser at reiselysten fortsatt er til stede og at folk planlegger å legge penger i sommerferien. Likevel oppgir én av fire i Oslo og Viken at de har strammet inn feriebudsjettet for å håndtere økte utgifter. I tillegg er mange forberedt på å kutte ytterligere i feriebudsjettet, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet i en pressemelding.

Billigere mat, mindre reising

Flere av innbyggerne i Oslo og Viken har planen klar dersom økonomien blir strammere.

Én av tre oppgir at de vil kutte mer ned på reise- og feriebudsjettet, mens mange vil velge rimeligere matvarer (34 prosent) og legge større innkjøp på is (31 prosent).

– Det er bra at folk er beredt på å ta grep dersom utgiftene øker. Det er penger å spare på kjøpene og forbruket man har i hverdagen. I tillegg er det lurt å se på om den sydenturen er noe man egentlig har råd til å prioritere nå.

– Mange får også igjen penger på skatten, og før sommeren kommer feriepengene. Det er smart å ikke bruke alt, men sette av en del til buffer. Planlegg økonomien godt og tenk langsiktig, er rådet fra privatøkonomen.

En million dropper utenlandsreisen

Ferske tall fra SpareBank 1s forsikringsselskap Fremtind** viser at på landsbasis planlegger 44 prosent, tilsvarende 1,8 millioner nordmenn, å reise utenlands i sommer.

En million svarer at de dropper utenlandsreisen i sommerferien.

– Pandemien har vist oss at norgesferie kan være vel så bra og ikke trenger å koste mye penger. Det viktigste er ikke hvor mye penger du bruker eller hvor du drar, men at du har det fint og får gode opplevelser, sier Landsverk.