Gå til sidens hovedinnhold

Mye dyrere å droppe sykehustimer. Nå koster det 1053 kroner

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra nyttår svir det enda mer i lommeboken hvis du ikke møter opp til avtalt time på sykehuset. Nå koster det deg 1053 kroner.

(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Tidligere kostet det 702 kroner å slurve med polikliniske timer. Nå har regjeringen skrudd til, og økt gebyret med 50 prosent.

Fra 1. januar 2020 koster det 1053 kroner å ikke møte opp. Prisen er den samme på alle landets sykehus, siden økningen er vedtatt i statsbudsjettet.

På landsbasis dreier det seg om over 200.000 timer i året der pasienter ikke møter opp til avtalt time på norske sykehus. Det vil helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) å gjøre noe med.

– Det er sløsing med ressurser. Når pasienter ikke møter til avtalt time på sykehuset, betyr det lengre ventetid for andre, økte kostnader og dårligere utnyttelse av helsepersonellet, sier Høie i en pressemelding, referert på Vestre Vikens nettside.

Mye er gjort for å få flere pasienter til å møte til avtalt time ved poliklinikkene på sykehusene. Blant annet er det blitt enklere for pasientene å endre timeavtalen, og de får en påminnelse på sms.

– Disse tiltakene har hjulpet, men dessverre ikke nok, sier statsråden videre.

Et gebyr på 1053 kroner tilsvarer tre ganger vanlig egenandel. Gebyrøkningen gjelder bare somatisk pasientbehandling, ikke for pasienter innen psykisk helsevern og rus.

Skal du avlyse eller endre en time, må du gjøre det senest 24 timer før avtalt tid. Helg- og helligdager inngår ikke i denne tidsfristen, slik at hvis du har time en mandag må du altså avbestille eller endre senest fredagen før.

Her kan du lese mer om hvordan du avbestiller eller endrer sykehustimer.

Kommentarer til denne saken