Gå til sidens hovedinnhold

- Mister mye fagkompetanse ved å flytte landbrukskontoret

Artikkelen er over 1 år gammel

Bøndene i Røyken og Hurum har vært godt fornøyd med tjenestene de har hatt gjennom landbrukskontoret i Lier. Fra 1. juli ble Asker den nye vertskommunen for bøndene på Hurumlandet.

For abonnenter

– Vi ønsket å ha det som det var. Landbrukskontoret i Lier var et stort kontor med god faglig kompetanse. De var engasjerte og hadde kapasitet til å sette i gang tiltak for bøndene i Drammen, Lier, Røyken og Hurum utenom det som var lovpålagt, sier leder i Røyken bondelag, Toril Kure.

Bondelaget i Røyken og Hurum forsøkte å overtale Asker og Bærum bondelag til å gå for et forslag om å knytte seg til landbrukskontoret i Lier. Dette forslaget gikk ikke igjennom da disse ønsket at landbrukskontoret skulle lokaliseres i Asker. Samtidig som fellesnemnda ville legge dette kontoret inn under den kommunale basistjenesten.

Les også: Røykenbøring på Farmen Kjendis

Røyken størst i nye Asker

Røyken har den største andelen bønder i den nye kommunen og Kure skulle nok gjerne hatt landbrukskontoret litt nærmere.

– Når det først er bestemt som dette, håper vi at det på sikt vil bli et godt samarbeid mellom landbrukskontoret og bøndene i Røyken og Hurum, sier hun. Så langt har det vært positivt.

Bondelaget er redd for at de lovpålagte oppgavene vil ta for mye tid og gi lite rom for andre prosjekter. Kure sier de vil være på vakt og følge med på hvordan landbrukskontoret klarer å tilnærme seg et optimalt tilbud.

Les også: Bonden dyrker flyinteresser, men landbrukskontoret liker ikke feil bruk av marka

Gjennomførte et godt informasjonsmøte

Leder i Hurum Bondelag, Brynjar Kalager Folkvord mener landbrukskontoret i Asker gjorde en god figur på informasjonsmøtet de hadde for bøndene i Nye Asker.

– Det virker som landbrukskontoret har en ryddig og god plan for hvordan de vil arbeide framover, sier Folkvord som mener det blir spennende å se hvordan de løser oppgavene.

– Det er sørgelig at vi mister det gode miljøet på Foss gård og hvordan de jobbet inn mot fylket, sier Rune Sandsæther fra Klokkarstua.

Han har likevel et godt inntrykk av det nye landbrukskontoret og de ansatte der. Han tror det kan bli bra, men håper de tar seg tid til å reise rundt i kommunen og gjøre seg kjent med hvordan bøndene i Røyken og Hurum driver.

Les også: Det er blitt flere gårdsbruk i Røyken og Hurum

Ønsker å fortsette i Buskerud

Fra 1. juli 2019 fungerer Asker kommune som vertskommune for Hurum og Røyken innenfor landbruksforvaltningen. Etter 1. januar 2020 har Asker det formelle ansvaret for all lovforvaltning og saksbehandling innenfor landbruket i hele den nye kommunen.

Røyken og Hurum bondelag ligger under Buskerud bondelag, og det ønsker de å fortsette med fram til det i 2022 blir Viken bondelag.

-Vi har ikke noe ønske om å gå inn i Akershus bondelag nå, sier Kure, som mener en endring til Viken litt fram i tid vil være en god løsning.

Kommentarer til denne saken