- De fleste småskader oppstår i parkeringshus. Klassiske tilfeller er at man treffer faste installasjoner, stolper, skilt, vegger eller andre parkerte kjøretøy, forteller Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring.

Ulykkestopp rundt lunsj

– Ulykkene starter allerede fra morgenen av, så pleier det roe seg mellom 9 til 12 før det tar av for alvor. Rett etter lunsjtid, mellom 12 og 13, pleier det være flere trafikkulykker i minuttet. Så dabber det gjerne ikke av før på kvelden etter klokken 18. De siste årene har ulykkesstatistikken alltid vært toppet av menn i alderen 35 til 50 år, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver hos Tryg Forsikring.

Brandeggen oppfordrer menn til å la kvinnene kjøre om du skal ut og handle på Black Friday, de er generelt flinkere til å beholde roen og ikke la seg stresse.

- Åtte av ti som kjørte på en parkert bil var menn, og de forårsaket hele 70 % av alle bilskadene. Mange av skadene som oppstår er knyttet til påkjørsel av parkerte biler. Dersom du mangler fullkasko og blir påkjørt av en som stikker av, kan kostnadene virkelig svi på pungen sier han.

Værmeldingen for fredag er heller ikke veldig bra og med snø, glatte veier og vanskelige kjøreforhold kan det fort bli dyrt å forsøke å rekke butikken for et godt tilbud.

Les også: Håper at god service og hyggelig julehandel skal hindre handelslekkasje: – Viktig å handle lokalt, sier næringslivsforeningen

Gode råd når du allerede er ute og kjører

Rygg inn på parkeringsplassen, tørk av dugg på ruter og ryggekamera før du begynner å manøvrere deg inn. Har du små barn i bilen kan du hjelpe med å åpne døren, slik at den ikke kommer borti bilen ved siden av.

Unngå de største kjøpesentrene mellom tolv og seks, da smeller det oftest.

Parker langt unna inngangen til kjøpesenteret, det er ofte kaos i nærheten av inngangen.

Det aller beste rådet forsikringsselskapene kommer med er å la bilen stå hjemme.

Les også: Får ikke godkjent to garasjer – aberet er at de allerede er bygd