En helt vanlig hverdag var vi ute for å nyte det flotte kultur og landbruksområdet vi fremdeles har litt igjen av her i Sætre. Området rund Kongsdelene kirke. Her ligger den vakre og maleriske Kongsdelene kirke. Dens opprinnelse og utvikling startet i forbindelse med Alfreds Nobels etablering på Engene. Bedriften som i generasjoner brydde seg om sine arbeidere, og tettstedets Sætres behov og ønsker.

Det var lenge en kontinuerlig prosess. I samarbeid med kommunen. Kirken sto ferdig i 1905, var et samarbeid mellom frivillige kvinner innsats i Sætre og Storsand, og en velvillig bedriftsledelse ved fabrikken i Sætre. I senere tider har kirken av mange årsaker lidt under et sterkt forfall. Kommunens og politikernes oppsplitting av ansvar og generell mangel på interesse for vår kulturarv førte galt av sted. 

Råte og andre skader på bygningen var i ferd med å gjøre stedet til en mulig sikkerhetsrisiko. Hadde det ikke vært for Kongsdelenes kirkes venner! Det er 10 stykker av dem. De har gjort en enorm innsats for kirken. Uten dem, ingen kirke kan vi vel nesten si.. I rene penger har de samlet inn over 1,7 millioner kroner. Sørget for maling og reparasjoner av bårehus og kirke. Hva var takken denne flotte gjengen fikk fra fellesrådet ? De fikk bla. a inndratt nøkkelen til kirken! Slik at de ikke lenger på en effektiv måte kunne utføre sine tjenester. Jeg blir kvalm av å høre slik. 

Nå er de i gang igjen, de ”utrettelige” Kongsdelenes kirkes venner..  Når jeg tilfeldig møtte noen av dem denne tirsdags ettermiddagen, var de i full gang igjen. Denne gangen med å anlegge ny belyst gangvei fra parkeringsplassen og opp mot kirken. Alt for egne midler og med egen innsats! Gratulerer! ”Ildsjel og pilspiss” i venneforeningen Randi Sætre Olsen, ønsker å takke alle flinke givere i Sætre og Storsand. Uten dem ingen suksess! Av alle medlemmene i venneforeningen vil hun denne gangen rette en særskilt og spesiell takk til Morten Tangen. Han har lagt ned en uvurderlig innsats for kirken. Både i form av praktisk arbeid (slik vi ser i dag) og med planlegging. Mange av oss beundrer dere virkelig for den uvurderlige innsatsen.

Det burde flere gjøre!