Gå til sidens hovedinnhold

Barnetrygd på avveie

Artikkelen er over 2 år gammel

MENINGER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har har hatt barnetrygd i Norge siden landsfader Gerhardsen innførte den i 1946.Tanken var at siden det koster å ha barn, bør staten gi barnefamilier en liten økonomisk oppmuntring. Kongeriket trenger stadig tilførsel av nye borgere. Ønsket om å få barn er ikke avhengig av om en får betalt for det eller ikke, for de fleste vedkommende. Det har vært debattert om ikke barnetrygden er en ordning som burde behovsprøves.

Slik det er nå, får en samme barnetrygd uansett om man tjener millioner, eller er lavtlønnet. For mennesker i sistnevnte gruppe er barnetrygden et tilskudd som kan gjøre det mulig å la ungene være med på aktiviteter sammen med andre. Har du derimot liten eller ingen inntekt, og du må ty til sosialhjelp fra NAV, blir barnetrygden holdt tilbake. Faktisk. Det høres kanskje helt usannsynlig, men slik er det. Mens praten om bekjempelse av barnefattigdom pågår, sparer kommunene millioner på å holde tilbake barnetrygd til familier på sosialhjelp.

Når NAV regner ut hvor mye en barnefamilie skal motta i form av økonomisk støtte til livsopphold, beregnes dette ut i fra hvor mye familien har å rutte med. Barnetrygden går da inn i regnestykket, og trekkes fra det beløpet familien ellers ville ha fått. Familien med millioninntekt derimot, får beholde barnetrygden i sin helhet. Barnetrygden kommer fra staten, sosialhjelpen kommer fra kommunen. Ordningen sparer Hurum kommune for ca 1,2 millioner i året, og ca 50 barnefamilier må se langt etter barnetrygden. Øker barnetrygden neste år slik det er signaler om, kan kommunen tjene et par millioner. 0 kroner i barnetrygd til familien på sosialhjelp, full pott til kommunen.

Det er ikke bare kommuner med svak økonomi som driver denne smålige praksisen. Asker kommune putter også barnetrygden i egen lomme. Barn som i starten av livet ikke kan delta på lik linje med sine jevnaldrende i aktiviteter på grunn av dårlig råd, blir taperne, og må finne plassen sin nederst på den sosiale rangordningen. Praten om bekjempelse av barnefattigdom kan gå videre.

Les også: Styrelederen i Vollen vel har en våt drøm

Les også: Kanskje fellesnemnda vil stille opp med de nødvendige midler som våre tre lokalpolitikere og hurumpatrioter etterlyser

Kommentarer til denne saken