Gå til sidens hovedinnhold

Økonomi i Hurum: Ledelse og ansatte sitter igjen med svarteper

Artikkelen er over 3 år gammel

MENINGER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bekymret for etterslep?

Ifølge en artikkel i RHA 16 november med overstående tittel er leder av oppvekstutvalget i Hurum kommune bekymret for etterslepet på vedlikehold på kommunens skole- og barnehagebygninger. Det er all grunn til bekymringen. Det er meldt et behov for tiltak fra Hurum eiendomsselskap på 38,5 millioner, mens eiendomsselskapet har bare ca. 27 millioner til disposisjon til formålet. Til sammen er det rapportert et etterslep på 77 millioner. Kommunen ved eiendomsselskapet disponerer 125 boenheter som ikke blir tilgodesett med vedlikeholdsmidler i det hele tatt. Leder for selskapet har flere ganger uttrykt sin bekymring over situasjonen, uten at det virker som det har gjort inntrykk på det politiske lederskapet, med Eva Høili som et mulig unntak. Eiendomsselskapet er heleid av Hurum kommune, som avgjør de økonomiske rammebetingelsene.

Det massive underskuddet på vedlikeholdskontoen vitner om en bygningsmasse som står og forfaller. Ifølge RHA ble vedlikeholdsprogrammet til eiendomsselskapet banket gjennom i kommunestyret uten debatt. Det er ikke riktig. Undertegnede tok ordet, og spurte ordfører om hva som burde gjøres i denne kritiske situasjonen. -Et slemt spørsmål kan man si, for det akkumulerte etterslepet er blitt så stort at det er blitt uhåndterlig. Svaret som ble gitt innebar at det ikke er noen plan for å lukke avviket, verken på kort eller lang sikt. Jeg har en følelse av at man fester lit til at alt skal bli bra når vi blir Nye Asker.

I RHA har man til tider sett oppslag av typen « Nå går det rette veien med kommuneøkonomien». Bak slike oppslag skjuler det seg det triste faktum, vist for kommunestyret av økonomisjefen i en gjennomgang av kommuneøkonomien, at helse- og omsorg i Hurum tildeles midler godt under det gjennomsnittlige for nasjonen. Ledelse og ansatte sitter igjen med svarteper. Grunnbemanningen er for dårlig, og det er sannsynlig årsak til enormt sykefravær (18%) i enkelte deler av sektoren, og bruk av vikarbyrå som sammen med andre ikke-spesifiserte faktorer har bidratt til ekstraomkostninger på ca. 10 millioner.

Hurum kommune har valgt å ikke innføre eiendomsskatt, et virkemiddel som de fleste kommuner i samme situasjon har innført for lenge siden, og som Ap i Oslo gikk til valg på, og vant. De tre kommunene som skal bli Nye Asker har forpliktet seg til ikke å gjøre det samme.

Hva skal vi gjøre, ordfører?

Kommentarer til denne saken