"Rørende enighet, men hvor lenge?"

ENIGHET: Den en rørende enighet mellom Høyre og Ap i Hurum, så lenge det varer?Foto: Bente Elmung

ENIGHET: Den en rørende enighet mellom Høyre og Ap i Hurum, så lenge det varer?Foto: Bente Elmung

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LEDER:Tirsdag denne uken avholdt kommunestyrene i Røyken og Hurum – hver for seg – årets siste møte samtidig som de behandlet det aller siste årsbudsjettet for sin egen kommune. Både budsjettene i seg selv, behandlingen av dem og debatten om alle tallene fortoner seg litt annerledes enn tidligere. Det er ofte kampvoteringer og debatter med temperatur i budsjettbehandlingene. I år var det mer politiske markeringer fra enkelte partier og mye større grad av tverrpolitisk enighet.

Begge kommunene er forpliktet til å holde seg innenfor en handlingsregel for å styre inn mot sammenslåingen av de tre kommunene som skjer 1. januar 2020. Sammenslåingen preger budsjettene både når det gjelder drift og investeringer, kanskje mest når det handler om det siste.

Les også: – Kan dette være lovlig?

I Røyken har man opp gjennom de aller siste årene foretatt en rekke tunge investeringer i blant annet svømmehall og skoler. Kommunen har en høy gjeldsgrad, men står desto sterkere rustet til å møte forventet videre vekst.

Hurum har mindre gjeld, men likevel et stramt budsjett. Også Hurum har økt investeringstakten de siste årene, og det aller største investeringsprosjektet i kommunens historie er helsehuset som skal bygges i ganske nær framtid.

Les også: Ekstra midler til mange mindre tiltak

Det er mye rørende enighet partier imellom og lavere temperatur i debattene. Mest kommer dette til syne i Hurum, der kanskje de to likeste partiene i norsk politikk har samarbeidet om årets budsjett. Høyre og Arbeiderpartiet. For velgerne må dette se ganske merkelig ut, men sett ut fra de to partienes programmer, er ikke forskjellene så markante når vi ser på de store linjene. Vi får tro at begge har lagt viktigheten av å få fram et godt budsjett for Hurum inn mot sammenslåingen til grunn for en slik samarbeidstanke.

For den enigheten er nok blåst bort når kommunevalget i nye Asker neste år nærmer seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags