Gå til sidens hovedinnhold

Må de folkevalgte finne et smutthull?

Artikkelen er over 2 år gammel

LEDER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag ettermiddag møtes formannskapet i Røyken til et ekstraordinært møte som er satt i stand for at eierne av Rortunet skal få svar på sine dispensasjonssøknader før jul, i forbindelse med utbyggingen av Rortunet.

Utbyggerne ønsker en avklaring blant annet fordi de har solgt mange av leilighetene som skal bygges, og de som har kjøpt har etter hva vi forstår en klausul som sier at kjøpekontrakten er ugyldig hvis ikke utbyggingen er avklart innen årsskiftet. Utbyggerne har sågar i klartekst sagt ved flere anledninger at de kommer til å skrote utbyggingsprosjektet om ikke politikerne sier ja i sitt møte i morgen.

La det være sagt: Politikeren i Røyken er ikke negative til en utbygging av Rortunet. De har allerede sagt ja. Problemet er at utbyggerne – etter at det kom nye eiere inn i bildet – har endret en god del på planene, ja, så store endringer at det kreves en ny planbehandling. En ny planbehandling vil ta mange måneder, og derfor er det så viktig at eierne av Rortunet i morgen får et positivt svar på sine dispensasjonssøknader – for da slipper de planbehandling og kan gå i gang med riving av det gamle bygget til våren.

Les også: Hvis politikerne sier nei: - 500 arbeidsplasser kan bli borte

Dette er en av de største utbyggingssakene som har vært behandlet i Røyken på lenge, og den er av stor betydning for kommunen og spesielt for Slemmestad-området. Kjøpesenteret er en institusjon i lokalmiljøet og en viktig møteplass for mange. Mange venter på at det skal bli et nytt kjøpesenter og boliger, og det er etter hva vi erfarer svært liten motstand mot selve prosjektet.

Situasjonen som er oppstått er det utbyggerne selv som har skapt.

 

Situasjonen som er oppstått er det utbyggerne selv som har skapt. I og med at de har gått ned på størrelsen på kjøpesenteret ut fra den opprinnelige planen, droppet parkering under bakken og endret på atkomsten til senteret, så vil det både ifølge Fylkesmannen i Buskerud, Statens vegvesen og rådmannen i Røyken være naturlig med en ny planbehandling.

Les også: Fylkesmannen kan ha satt en stopper for Rortunet-utbygging

Utfordringen til formannskapet i morgen er å finne en god løsning. Hvordan skal de klare å gi så mange dispensasjoner som prosjektet krever uten at det skal gå utover kommunens troverdighet og uten at det skal bryte med likebehandlingsprinsippet? Dette er det store spørsmålet. Og skal det finnes en løsning på dette, må det utøves pragmatisk politikk på høyt plan i formannskapet morgen. De folkevalgte må sannsynligvis se om de kan finne et smutthull.

Les flere lederartikler her

Kommentarer til denne saken