Gå til sidens hovedinnhold

Godt nytt boligår!

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er grunn til å ønske alle et godt nytt boligår på halvøya.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

En større reportasje på rha.no avslører at det har vært et svært spesielt boligmarked på halvøya de siste månedene. I desember har det ikke vært en eneste bolig til salgs i Hurum, og antall boliger til salgs i Røyken har også vært lavt i forhold til vanlig. Ifølge tall fra eiendomsverdi.no, ble det solgt 159 boliger i Hurum i 2015 og 160 i 2016. I Røyken er differansen noe større, med 528 solgte boliger i 2015 og 473 i 2016. Dette gjelder kun brukte boliger. Nye boliger og for eksempel leilighetene som ble solgt så raskt i Sætre sentrum ikke er med i denne statistikken.

Omsetningshastigheten på brukte boliger i både Røyken og Hurum i 2016 har også endret seg. Mens det i 2015 tok 63 dager i gjennomsnitt å selge en bolig i Hurum, sank det med åtte dager til 55 dager i snitt i 2016. I Røyken tok det i 2015 35 dager å selge en bolig, mens det i 2015 var nede i 29 dager i snitt.

I boligmarkedet – som i alle marked – handler det om tilbud og etterspørsel. Man kan spørre seg om det er et svakhetstegn at det ikke er boliger å oppdrive i Hurum for tiden, og her er det naturlig å rette noen spørsmål, til lokale myndigheter som kunne ha satt i verkt tiltak tidligere.

Etter å ha vært gjennom en periode der de som selger bolig i de fleste tilfeller også skal kjøpe ny bolig. Når det er så lite boliger til salgs, vil folk heller ikke selge. Man avventer og er bekymret for at man ikke får kjøpt noe. På den måten blir situasjonen selvforsterkende.

På den annen side er det eksperter som mener at boligmarkedet har en mekanisme som gjør at det retter seg selv. Når etterspørselen er større en tilbudet i Hurum, vil interessen for å sette i gang boligprosjekter øke. Lokale eksperter forventer en ketsjup-effekt utpå nyåret og utover våren fordi mange har sittet på gjerdet og ventet.

Det har heldigvis vært en trend at boliger bli solgt raskere, og det kan tyde på at Hurum er blitt mer attraktiv etter at det ble bestemt kommunesammenslåing. Meglere forteller at mange av kjøperne i Hurum kommer far Asker og Bærum. Prisene i Hurum har økt en del i det siste, men fortsatt er det slik at man får mye bolig for pengene i forhold til for eksempel i Asker og Bærum.

Det er med andre ord ingen grunn til å henge med hodet. Det er bare å ønske alle et godt nytt boligår.

Kommentarer til denne saken