For en bragd!

SJØSATT: «Maud» ble sjøsatt i Vollen i 1917. Nå kommer den endelig hjem igjen. Hvilken bragd!

SJØSATT: «Maud» ble sjøsatt i Vollen i 1917. Nå kommer den endelig hjem igjen. Hvilken bragd!

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LEDER: 

Den 18. august kan vi være vitne til en stor begivenhet i vårt distrikt. Da ankommer polarskuta «Maud» Vollen i Asker, der den ble sjøsatt og døpt for 101 år siden. Det er Tandberg Eiendom i Asker som står bak denne ekspedisjonen. Skipet ble hevet ved Nordvestpassasjen sommerne 2016, og har i etapper blitt slept hjem til Norge.

Den er allerede ankommet norskekysten, og prosjektleder Jan Wanggaard kan nå melde at «Maud» er ventet hjem til Vollen i Asker den 18. august i år. Det er ikke bare en historisk begivenhet, men første etappe i en fantastisk bragd.

Les også: "Maud" seiler fra Grønland mot Norge i juni

Roald Amundsens båt «Maud» ble bygget for hans andre ekspedisjon til Arktis, og ble bygget hos båtbygger Chr. Jensen i Vollen i Asker. Den ble sjøsatt i juni 1917, og døpt av Amundsen selv som foretok dåpen ved hjelp av en isklump mot skutesiden. Året etter dro han ut på ekspedisjonen, og resten av historien kjenner vi. «Maud» ble igjen i Nordvestpassasjen etter Amundsens konkurs.

To andre polarskuter er godt bevart i Norge, nemlig «Gjøa» og «Fram». «Maud» fikk en helt annen skjebne, og det er ikke mange som ville trodd at skuta en gang skulle bli hevet og deretter fraktet hjem til Norge. Det som nå er i ferd med å skje er intet mindre enn en liten sensasjon. I tillegg er det en helt spektakulær operasjon, som bare viljesterke og engasjerte ildsjeler med penger kan få til.

Les også: Asker-ordføreren besøker «Maud» i Cambridge Bay

Etter konkursen ble «Maud» blant annet brukt til transport langs nordvestkysten av USA og Canada. Etter en tid ble hun redusert til radiostasjon og varelager, og endte sine dager som vrak på en strandkant i Cambridge Bay på sørsiden av Victoria Island nord i Canada. Den har ligget på havbunnen der siden 1930.

Nå kommer den hjem til Vollen før den skal tilbake til Tofte for istandsetting. Deretter skal den få sin faste plass i Vollen, og den kommer til å bli en stor attraksjon i nye Asker kommune.

Så la oss ta henne vel imot!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags