Gå til sidens hovedinnhold

Et unikt prosjekt på et unikt sted

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommende sommer starter transporten av skroget til polarskipet «Maud» hjem til Norge.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det gamle fartøyet til Roald Amundsen ble bygd av Christian Jensen på Arnestad i Vollen i 1916–17. Den sank i Cambridge Bay i Canada under den dramatiske polarekspedisjonen i 1930, en ekspedisjon som tross alt varte i sju år.

På grunn av de vanskelige isforholdene i Nordvestpassasjen, kan man ikke gjennomføre transporten til Norge i én operasjon. Slepet må overvintre enten i Sibir eller på Grønland, alt etter hvilken rute man velger på vei hjem. Uansett er det et faktum at bestemmelsesstedet hjemme i Norge er Tofte. Skipet ble hevet i sommer etter lang tids forberedelser. Tandberg Eiendom AS i Asker finansierer prosjektet, og hele ideen er at skipet skal bli å finne ved et nytt Maud-museum som bygges i Vollen med tiden.

Men først skal «Maud» til Tofte. Skipet skal ligge utenfor Østnestangen i Tofte i de to årene arbeidet med å rehabilitere henne pågår. Det kan bli mer enn to år, for planen er at fartøyet ikke skal til Vollen før det planlagte Maud-museet står klart.

Eiendommen som Tandberg Eiendom AS har kjøpt blant annet til dette formålet, har en båthavn med 120 plasser og 200 vinteropplagsplasser på land. Nærmeste nabo er storprosjektet Tofte Strand, der Anthon B. Nilsen Eiendom har planer om flere hundre leiligheter, kurs- og konferansehotell, spa-anlegg, næringsbygg, kai og gjestehavn. Tandberg Eiendom AS har også planer om utbygging på den 540 mål store eiendommen.

Hurum har allerede etablert en av Norge største trebåtfestivaler. Det er planer om ny festival til sommeren. Festivalen finner sted i og ved havna i Sætre. Den er med på å bygge et godt merkenavn for Hurum.

Det unike prosjektet med «Maud» kommer også til å skape positiv oppmerksomhet. I tillegg er det mye som tyder på at det begynner å løsne med tanke på utbygging på den sørlige delen av halvøya.

Hvem sa at halvøya ikke er attraktiv?

Kommentarer til denne saken