Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skriver vi om Oslofjordtunnelen og mulig jordskjelv

Artikkelen er over 3 år gammel

LEDER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 1904 var det et jordskjelv med en styrke på 5,4 i Oslofjorden. Oslofjorden er ifølge forskere en såkalt dyptliggende avbrutt riftsone i jordskorpen, og som løper helt opp til og med Mjøsa. Denne prosessen etterlater store innsynkningssoner, et «sår» som går gjennom hele jordskorpen og kalles en graben-struktur. De samme forskerne sier det er et tidsspørsmål før det igjen kan oppstå et kraftig jordskjelv, og at Oslofjordtunnelen da vil være svært utsatt.

Les også: Enormt engasjement etter sak om jordskjelv i Oslofjordtunnelen 

Statens vegvesen (SVV) på sin side sier at Oslofjordtunnelen er sikker, og at SVV aldri holder en tunnel åpen som ikke er sikker. På et generelt grunnlag forsikrer SVV at de aldri bygger tunneler som de ikke er sikre på vil holde. Det er årelange prosjekteringer som må til før SVV bygger noe som helst, og Oslofjordtunnelen ligger i massivt fjell.

Temaet som handler om jordskjelv i Oslo-regionen og hvor utsatt Oslofjordtunnelen ville være i et slikt scenario, kommer opp i forbindelse med filmen «Skjelvet», som tar for seg nettopp denne problemstillingen.

Les også

NORSAR: – Med en styrke på fem ryker Oslofjordtunnelen

 

I torsdagens avis og på vår nettutgave (rha.no) har vi oppslag om saken, der vi belyser dette fra et faglig synspunkt og hvor vi forteller hvordan filmskaperne har angrepet temaet.

Det er klart at det i en slik situasjon er viktig å skille mellom fiksjon og virkelighet. Virkeligheten er at Statens vegvesen på et generelt grunnlag går god for sine tunneler når det gjelder sikkerhet også ved jordskjelv, mens NORSAR, som er et norsk forskningsinstitutt med spesialkompetanse innen blant annet seismologi, hevder at det er fullt mulig at det vil oppstå et jordskjelv i området som er sterkt nok til å ryste tunnelen alvorlig.

Derfor har vi valgt å belyse temaet i dagens avis. Ikke for å skremme eller propagandere, men for å opplyse. Saken er jo svært aktuell, siden regjeringen rett før sommerferien ga klarsignal for bygging av et nytt tunnelløp under Oslofjorden.

Du kan lese flere lederartikler her

Kommentarer til denne saken