Gå til sidens hovedinnhold

Denne veien må ikke bli forsinket

Artikkelen er over 3 år gammel

LEDER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ordførerne i Røyken, Hurum og Lier i tillegg til fylkesordføreren i Buskerud, har tatt grep. Det gikk ikke mange timene etter at det ble kjent at ny riksvei 23 fra Dagslett til Linnes blir mye dyrere enn antatt før ordførerne startet intens og viktig brevskriving.

Strengt tatt kan vi si at den nye strekningen på riksvei 23 fra Dagslett til Linnes allerede er noen år forsinket. I alle fall ut fra lokalbefolkningens forventninger og hvor lenge planen har vært aktuell.

Arbeidene er allerede i gang, men det er kun forberedende arbeider. Selve veibyggingen er utsatt inntil videre fordi veivesenet sent i fjor fant ut at det må en ny kalkyle til for å fastsette den endelige prisen på veien. Det ble antydet at den ville bli lagt dyrere enn antatt. For noen dager siden forelå tallene. Veistrekningen vil ikke koste 2,3 milliarder kroner – den vil koste 3,2 milliarder kroner. Det er en vesentlig – ja, nesten ufattelig – sprekk på et slikt prosjekt.

Les flere lederartikler her

Den lokale ledelsen i Statens vegvesen sier at de har til hensikt å gjennomføre prosjektet både innenfor de økonomiske rammer som Stortingspolitikerne har satt og innenfor de frister det har vært operert med. De skal ha ros for denne optimismen, men vi må innrømme at det er vanskelig å følge en slik optimisme. Nå skal det jobbes med kostnadsreduserende tiltak i prosjektet, så får vi se hvordan det ender.

Ordførerne trengte antagelig ikke noen vekker fra lederplass i RHA for å ta affære. De er alle oppmerksomme på situasjonen med riksveiutbyggingen, og de fortjener all ære for å ha reagert resolutt da det nye kostnadsoverslaget kom på bordet.

Nå forventer vi at den politiske ledelse i Samferdselsdepartementet tar imot delegasjonen fra nedre Buskerud med velvilje og at prosjektet kan skride fram som avtalt, uten at det blir minimalisert eller nedgradert på noen som helst måte. Riksvei 23 er Sør-Norges innfartsvei til Europa – den må være av god standard.

Kommentarer til denne saken