Gå til sidens hovedinnhold

De har utført en bragd

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

For en del år siden ble den gamle orografstasjonen på Verket i Hurum revet. Heldigvis var det en gjeng med frivillige ildsjeler som ikke ville ha noe av en slik manøver.

Området ved orografstasjonen grodde nesten helt igjen og stasjonen sto i fare for å forsvinne helt fra jordens overflate, helt til gjengen som kaller seg prosjektgruppen «Gjenreis Orografen på Verket» tok affære.

Les flere lederartikler her

Orografen på Verket var tidligere en del av festningsverket til Oscarsborg Festning. Hensikten med stasjonen var å hindre at fienden unngikk Oscarsborg, og heller angrep mot Drammen. Stasjonen fikk navnet «Oscarsborg med Svelvik befestninger». I tillegg til å lede artilleriilden fra Oscarsborg kunne det avfyres inntil 21 miner fra stasjonen. Den har uten tvil hatt sin plass i norsk krigshistorie, og på folkemunne kalles den bare «orografen».

LES OGSÅ: Turistforeningen har fått penger til et stort turskiltprosjekt

Derfor er det så fantastisk bra at noen privatpersoner har lagt sjela si i å bevare denne orografstasjonen. Først – det skjedde i 2015 – fikk de avklart at stasjonen var statens eiendom. Deretter ble det invitert til et møte der blant andre Hurum historielag, Verket og Bogen Vel, Klokkarstua og Verket Nærmiljøforum og Batteriøya Vel i Svelvik deltok. Her ble det lagt en plan som ble raskt iverksatt. Oslo kommune var formell grunneier og de måtte konsulteres. Det samme måtte blant andre Oslofjorden friluftsråd og Buskerud fylkeskommune. Det ble oppnådd full støtte hele veien, og lørdag 24. juni i år ble det offisiell åpning av stasjonen og plassen.

LES OGSÅ: Nå er Orografstasjonen offisielt åpnet

I november i fjor gikk ni-ti mann i gang med å rydde. Det er fjernet over 100 trær, bygd opp benker, griller, informasjonstavler og gjestebok. Til sammen er det lagt ned over 1 000 dugnadstimer for å gjøre «orografen» synlig igjen og ikke minst tilgjengelig for allmennheten.

Her har gruppen «Gjenreis Orografen på Verket» rett og slett gjort en bragd. Gratulerer!

Kommentarer til denne saken