De bør friske opp sin kunnskap om habilitet

SEMINAR: Politikerne i Røyken skal snart på seminar, og da blir habilitet et av temaene som skal belyses.

SEMINAR: Politikerne i Røyken skal snart på seminar, og da blir habilitet et av temaene som skal belyses.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sist uke satte RHA søkelyset på et tema som svært sjelden er gjenstand for debatt – nemlig inhabilitet hos lokalpolitikerne.

Leder av bygningsrådet/planutvalget i Røyken, Lasse Thue (V), sitter som nestleder i styret i Røyken Eiendom AS (REAS) og i Røyken Eiendomsutvikling AS (REUAS). Det har ført til at han ved noen anledninger har måttet be bygningsrådet/planutvalget vurdere hans habilitet ved behandlingen av forskjellige saker. I 11 tilfeller måtte lederen av utvalget tre til side og sette inn en vararepresentant fordi han var inhabil.

LES OGSÅ: – Politikernes habilitet må vurderes nøye

Bygningsrådet/ planutvalget behandlet nesten 200 saker i 2016, og det er dermed for drøyt å påstå at 11 saker er mange i denne sammenhengen. Men ser vi på resten av medlemmene i det samme utvalget, er det kun en, to og tre ganger noen av dem har vært inhabile.

Inhabilitet er noe vi alltid må regne med, spesielt på mindre steder som Røyken. Det er relativt små forhold og sjansen for at man av og til har dobbeltroller, er absolutt til stede.

Flere lederartikler her

Etter at formannskapet i Røyken hadde vært gjennom sin saksliste i siste møte, tok Børre Pettersen (Ap) opp tråden fra artikkelen i RHA, der han ba om at dette med habilitet blant lokalpolitikerne blir satt på dagsorden. Det skal om ikke lenge arrangeres et dagsseminar for politikerne i Røyken, og Pettersen ba om at habilitet blir satt opp som et tema.

Han kritiserte verken lederen i bygningsrådet/planutvalget eller andre politikere i Røyken i denne sammenhengen, men påpekte at det er viktig at alle er klar over reglene når det gjelder habilitet og at de folkevalgte opptrer ryddig når det gjelder dette.

Pettersen har et godt poeng, og selv om det så langt ikke har oppstått noen tvilsomme situasjoner som tilsier at Røyken-politikerne trenger mer opplæring enn andre i habilitetsreglene, er det viktig at man oppdatere seg og oppfrisker kunnskapen om hvordan man skal opptre med troverdighet i lokalpolitikken når man har flere hatter på seg.

Derfor er det betimelig at politikerne i Røyken – og kanskje burde Hurum-politikerne henge seg på – nå får en grundig gjennomgang av habilitetsreglene på neste seminar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags