Klimaplan som koster

STARTET: Jan Syrstad (H) og Elisabeth Holter-Schøyen (V) startet arbeidet med klimaplan for Røyken.

STARTET: Jan Syrstad (H) og Elisabeth Holter-Schøyen (V) startet arbeidet med klimaplan for Røyken.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerEtter valget i 2015 gikk Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre sammen om å danne posisjonen i Røyken. En samarbeidsplattform ble framforhandlet og et av målene var å opprette et eget politisk utvalg for klima, miljø og samferdsel. Et av hovedmålene ved opprettelsen av utvalget var å utarbeide og legge fram en klimaplan for kommunen. Jan Syrstad (H) og leder for det nye utvalget, Elisabeth Holter-Schøyen fra Venstre presenterte tidlig ambisiøse planer for en slik klimaplan.

Formålet med planen er å bidra til en nedgang i klimagassutslippene som de siste årene har bidratt til klimaendringer, ifølge FNs klimapanel. Her skal Røyken kommune gjøre sin del av jobben i inngangen til det grønne skiftet.

Planen er gjort klar, og den har vært ute på høring. Det kom inn tre merknader til planen, og i siste formannskapsmøte ble den lagt fram til behandling.

Formannskapet vedtok mot en stemme å utsette behandlingen. Plutselig står de to samarbeidspartiene Høyre og Venstre mot hverandre i miljøsaken.

Det trenger ikke være noe dramatikk i selve utsettelsen. En miljøplan koster nemlig penger og de konkrete tiltakene som er foreslått i planen krever investeringer for til sammen 36,5 millioner kroner de neste fire årene. Dette er tiltak som må innarbeides i budsjettene og budsjettet for neste år skal behandles i desember. Da vil vi få svar på hvor mye av klimaplanen som kan realiseres som planlagt.

Jubile i jubileet: Redaktør Svein Ove Isaksen.

Jubile i jubileet: Redaktør Svein Ove Isaksen.

Posisjonen har profilert klimaplanen ganske synlig, og de fleste forventer at posisjonen nå gjør ord til handling. Det kan bli vanskelig, for Røyken kommunes økonomi begynner å bli meget anstrengt. Kommunens lånegjeld nærmer seg to milliarder og det er flere prosjekter som krever store investeringer i tiden som kommer – eksempelvis skoler i Bødalen.

Det gjenstår å se om klimaplanen kan ros i land.

Les flere lederartikler her.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags