Fredsvarden har vært planlagt siden 2004 da initiativtaker Kristian Nordberg og Norske Selskab satte i gang med planene for å markere begivenhetene på og rundt Oscarsborg festning 9. april 1940.

Men arbeidet stoppet etter hvert opp da den statlige bevilgningen til varden ble trukket tilbake på grunn av manglende gjennomføring.

RHA omtalte saken senest i 2012 hvor status i saken var at man fortsatt arbeidet med å få finansiert den 27 meter høye og 15 tonn tunge stålvarden. Tre år senere kan det gå mot en løsning, for nå har Nordberg i stedet satt øynene på Storskjær utenfor Hurum. I mars var han i samtaler med kommunen om saken, og i et brev sendt etter møtet til ordfører Monica Vee Bratlie (H), ber han om å få en forhåndsuttalelse fra kommunen om de ønsker varden på Storskjær.

– Vi må ikke glemme

Saken var oppe til behandling i formannskapet sist uke, og bortsett fra Venstre ble det flertall for å si et foreløpig ja til planen.

– Da saken var oppe i 2006 ble det mye debatt, og vi hadde et enstemmig vedtak og grunneiere som var positive den gang. Dette er en del av historien vi ikke må glemme, sier Rune Abrahamsen (uavhengig).

- Vi mener det ikke er behov for noe krigsmonument utover det at vi har Oscarsborg. Man må regulere strengt hva som settes opp i et sårbart område, påpeker Gunn-Torill Homme Mathisen (V).

Håper på neste år

Eierne av Storskjær skal ifølge rådmannen være positive til å huse fredsvarden. Skjæret er et sjøfuglreservat og det kreves godkjenning fra fylkesmannen for å gjøre tiltak der. Dette fikk Hurum kommune muntlig aksept for i 2006, så lenge arbeidene foregår mellom april og juli. I tillegg kreves det dispensasjon fra kommuneplan og godkjenning fra fylkesmann og kystverket. Ifølge Nordberg vil varden og montering ha en prislapp på 18 millioner kroner.

– Jeg har erfart at ting tar tid, og jeg innser at det å få fredsvarden montert på Storskjær i år blir en umulighet. men jeg håper at den kan være på plass neste år, skriver Nordberg til Bratlie.