Ringrevene Cato L. Christoffersen og Bjarne Kjos sitter i Slemmestad og venter ved målområdet til Oldtidsmarsjen. De er aktive i Røyken historielag, og har en ringperm med alle som har gått marsjen de 26 årene den har eksistert. Gull, sølv og bronsemerker ligger klar. Bjarne ser på klokken, speider, og lurer på om folk har gått seg bort.

Klokken 10.00 søndags morgen startet ferden ved Gullaug i Lier. Veien fra Drammensfjorden til Oslofjorden er 16 kilometer lang.

På post

I år er det 44 deltakere som underveis må besvare 12 nokså vanskelige spørsmål som har med lokalhistorie å gjøre.

Ved Røyken kirke står Marit Solberg, Arnulv Solberg og Bjørn Eric Hansen. De stiller opp og deler ut forfriskninger.

Arnulv får øye på en kar og tipper at det er Vidar. Vidar Gatevold nyter turen, men lurer på om det er nok saft, så tørst er han blitt.

De snakker litt om løypa og været, så bærer det videre, mens Marit skjenker i nye kopper.

Bjarne og Cato har vært engasjert i historielaget i mange år og er litt skuffet over deltakelsen den siste tiden. Bjarne tror at folk har så mye annet å ta seg til på en søndag og forteller heller om Torleif Remme som har gått denne marsjen 20 ganger. Det er fremdeles ingen å se.

Venter

Oppe på Mellom-Bø står Frøydis Christoffersen, kona til Cato, i hvit frakk. Hun rører i ertesuppa, som for lengst har blitt verdensberømt på Røyken.

– Jeg husker før, da var det over 100 som kom innom her, selv i regn.

Bjørn Fosnes hjelper til med å sette ut stoler og bord. Frøydis har bakt boller også, nok til en liten hær. Det tar en time og femten minutter å koke opp denne gigantkjelen, forklarer hun og legger på tre-lokket. Inne i et partytelt sitter det flere venner som er der for å hjelpe til. Praten går og dagens tema er andre verdenskrig og syriske flyktninger.

Det er gårdseier Ole Kjølen som får øye på de første vandrerne. Jorunn og Hallvard Berg smiler når de kjenner lukten av ertesuppen. Paret bestiller hver sin porsjon med påfyll og hjemmelaget ripsbærsaft.

– Oldtidsmarsjen er definitivt høstens høydepunkt, sier Jorunn som er på sin 17. tur.

– Jeg skal gå til jeg stuper jeg, legger hun til.

Ei som har med seg en hund kommer like etterpå, så en familie.

– Det er alltid så morsomt å treffe igjen folk, sier Frøydis og serverer enkle, doble og triple porsjoner.

Etter litt over fire timer kommer de første til målområdet i Slemmestad. Cato og Bjarne er lettet og registrerer både gjennomført løp og quizresultat. Folk tar seg en velfortjent forfriskning og de snakker om at det var litt gjørmete mot slutten, og merrapina var tøff, som vanlig. Alle kommer i mål før klokken 16 og arrangementet ble en suksess denne gangen også.

Så gjenstår det å se neste år om flere kan bli med. Kunnskap, mosjon, samhold, gode historier og verdens beste suppe. Det burde holde i massevis på en søndag det.