Gå til sidens hovedinnhold

Sætre gård får millionstøtte

Kommunestyret gir hjelpende hånd til Sætre gård

Artikkelen er over 6 år gammel

Sætre gård får inntil to millioner kroner i kommunal støtte. Men det er flere krav som må følges før kommunen betaler.

Flertallspartiene H, V, Sp og KrF ønsket i sist ukes formannskap først å gi en støtte på inntil to millioner kroner, mot at kommunen fikk inn to representanter i styret og badehuset. Men flere reagerte på at badehuset nærmest skulle gis som en gave. I formannskapet snakket også styreleder Gro Holstad om utfordringene til Sætre gård.

Som RHA har omtalt tidligere, er gården pusset opp og oppgradert for å kunne drive restaurantdrift. Dette har ført til at stiftelsen har pådratt seg en gjeld på 1,5 millioner kroner.

– Vi er i en vanskelig situasjon med null likviditeter. Klarer vi ikke å få inn frisk kapital nå, så må vi se om det er grunnlag for å fortsette, advarer Holstad.

Stor diskusjon

Stiftelsen har stått uten leietaker siden januar, men mange har vist interesse for å etablere seg i det ærverdige bygget.

– Vi ser etter profesjonelle og seriøse aktører som forstår gårdens plass i Sætre, og som har et langsiktig perspektiv, sier Holstad som for tiden er i samtaler med to aktører.

I kommunestyret på tirsdag ble saken tatt opp til endelig behandling, og diskusjonen fortsatte også her.

– Badehus-saken var egentlig en enklere sak, for den var så dyr at det var umulig å si ja til. Når det foreslås å gi støtte til driften, så lurer jeg på hvem som blir neste man ut, for det er mange stiftelser her i Hurum, sier Ivar Granum (Ap).

Kommunestyret har allerede bestilt en sak om å se på kjøp av badehuset samt en hageparsell som eies av Toieåsen Borettslag. Likevel ble det brukt mye tid på å avklare om badehuset skulle inngå i støtten, eller om kommunen ble nødt til å bruke et par millioner kroner også her.

– Jeg synes det er greit å støtte stiftelsen, men ut fra diskusjonen så er det uklart om vi må kjøpe badehuset, sa Ole Furua Rødby (Sp).

Stiller krav

Men ifølge rådmannen kan det være kommunen og stiftelsen finner en løsning på badehuset uten å inngå et kjøp. Etter å ha blitt enige om å utelate badehuset, gir kommunen inntil to millioner kroner i støtte.

Men stiftelsen må ta en full gjennomgang av økonomien og kommunen skal sammen med banken prøve å finne en løsning på gjeldssituasjonen. I tillegg vil politikerne ha inn to styrerepresentanter.

– Vi er veldig glade for vedtaket og viljen til støtte opp om Sætre Gård. Et samarbeid vil være en vinn-vinn situasjon både for kommunen, gården og ikke minst innbyggerne i Hurum, sier Holstad.

Kommentarer til denne saken